Nederlandse voetbalclubs tonen interesse in esports, maar nemen nog geen spelers aan

Het is de afgelopen maanden een duidelijke trend in het buitenland: voetbalclubs die hun speelveld uitbreiden door te investeren in esports. Ze nemen professionele gamers aan, omdat ze het commerciële succes van esports zien en zich willen voorbereiden op de toekomst. Daarnaast kan het in sommige gevallen ook helpen voor de binding met fans, in het bijzonder als het om de game FIFA gaat.

Zo hebben twee Britse clubs tegenwoordig een professionele FIFA-speler op de loonlijst staan. Het gaat om West Ham United en Manchester City. In Duitsland kocht FC Schalke 04, dat sowieso al actief is in andere sporten dan voetbal, een compleet League of Legends-team en hernoemde het naar Schalke 04.

De grote vraag is natuurlijk: kunnen we in Nederland binnenkort ook dit soort dingen verwachten? Zijn voetbalclubs hier mee bezig? Ik maakte een kleine rondgang langs de helft van de clubs uit de Eredivisie en daaruit bleek direct dat het in ieder geval niet bovenaan de agenda van de clubs staat.

Ontwikkeling volgen

Zo liet een woordvoerder N.E.C. weten: “Een club als N.E.C. heeft niet de financiële middelen om daarmee bezig te zijn of om daarin te investeren. Ik denk niet dat er in Nederland veel clubs zullen zijn die dit wel doen.”

We zijn op de hoogte van deze ontwikkeling. Razendinteressant. - PSVBij sommige andere clubs zien ze in ieder geval dat er dingen gebeuren op dit vlak en houden ze het goed in de gaten, maar dat leidt op dit moment nog niet tot concrete acties. “We zijn op de hoogte van deze ontwikkeling. Razendinteressant”, aldus landskampioen PSV. “We hebben het laatst intern besproken, maar vervolgstappen hebben we nog niet gepland.” Een zelfde soort reactie komt er van Ajax: “Wij houden de ontwikkelingen op dit gebied goed in de gaten en meer kan ik daar op dit moment niet over kwijt”, meldt een persvoorlichter.

Bij FC Groningen hebben ze wel wat plannen met FIFA: “Wij hebben in het verleden al wat gedaan met FIFA, maar zijn voornemens komend seizoen een grotere competitie op te zetten.” Maar ook echt professionele FIFA-spelers aan de club verbinden? “Nee dat is voor nu eerst nog te vroeg”, laat FC Groningen weten.

FOX Sports

De ontwikkelingen op het vlak van esports gaan het afgelopen jaar echter hard. En niet alleen in het buitenland. We zagen bijvoorbeeld FOX Sports, dat natuurlijk ook de Eredivisie uitzendt, dit voorjaar bijvoorbeeld aan de slag gaat met het uitzenden van gamecompetities. Dat soort ontwikkelingen kunnen er aan bijdragen dat de plannen van de voetbalclubs op dit punt sneller veranderen, dan je misschien zou verwachten.

Zeggen ze nu nog enkel de ontwikkelingen te volgen, kan het komend seizoen misschien al wel tot concrete acties leiden. Zeker op het moment dat er één club is die de stap zet en professionele gamers onder contract zet. Maar op dit moment zijn er, voor zover ze willen vertellen, dus nog geen plannen.