‘Drie grote banken afhankelijk van één Amerikaans bedrijf voor cybersecurity’

De ING, ABN Amro en Rabobank zijn alledrie belangrijke mate afhankelijk van slechts één Amerikaans bedrijf voor de bescherming tegen DDoS-aanvallen. Het gaat om het bedrijf Akamai, meldt het FD. Volgens het Centraal Planbureau (CPB) is dat een twijfelachtige ontwikkeling.

Het CPD vraagt zich in zijn Risicorapportage Cyberveiligheid af of de grote marktconcentratie wel gewenst is. Probleem is namelijk dat als Akamai zelf omvalt dat kan leiden tot uitval in de bankensector. Naast de drie Nederlandse banken gebruiken zestien van de dertig grootste banken ter wereld volgens het CPB Akamai.

Hoogleraar internetveiligheid aan de Universiteit Twente Aiko Pras zegt tegenover het FD zich zorgen te maken over de groeiende afhankelijkheid van banken van niet-Europese aanbieders. “Amerikaanse bedrijven als Akamai krijgen steeds dieper inzicht in ons betalingsverkeer, terwijl wij kennis kwijtraken.”

Andere aanbieders

Een woordvoerder van ING stelt dat de bank naast Akamai ook zaken met andere aanbieders doet. “Daarnaast hebben wij ook onze eigen systemen die aanvallen detecteren en afslaan.” ABN Amro en Rabobank zeggen ook niet alleen op Akamai te vertrouwen. Dit is echter wel de primaire beveiligingsdienst van de drie, aldus het CPB.

De Rabobank verklaart zijn keuze ook. “Akamai kan zeer grote volumes aanvalsverkeer aan. Wij kiezen voor de beste securitydienst ter bescherming van onze infrastructuur. En deze komt nu eenmaal uit de Verenigde Staten.”