Moestuintjes en zomerbloeiers: mei is een goede maand om te tuinieren (ook op je balkon)

Tuinieren

De maand mei is begonnen, de zon schijnt en de temperaturen worden steeds beter. De kans is dus groot dat jouw tuin (of balkon!) steeds meer begint te lonken. En goed nieuws: juist dit is hét moment om dit deel van je huis of flat gezelliger te maken met vrolijke bloemen en moestuintjes.

Veel van de tuinwerkzaamheden moet je al vroeg in het seizoen doen. Maar gelukkig geldt dat lang niet voor alles. Dus als de tuinkriebels nu pas komen, ben je zeker niet te laat om alles gezellig en zomers te maken. Deze drie dingen kun je juist in deze maand doen, ook als je alleen een balkon hebt.

Moestuin

Om te beginnen is er goed nieuws voor fans van moestuintjes, ook als je nog niet aan je eigen moestuin begonnen bent. Hoewel diverse groenten en fruit al eerder gepland hadden moeten worden, zijn er ook nu nog diverse planten die je in de grond kunt zetten.

Onder meer bloemkool, broccoli, courgette, rode bessen, bosbessen en frambozen mogen nu de grond in. En dat hoeft niet per se in een tuin: veel planten in de moestuin doen het ook prima in potten. Sterker nog, planten als bramen kunnen enorm gaan woekeren in de tuin. Die wil je dus altijd – ook als je een tuin hebt – in een pot zetten. Anders bestaat straks je hele tuin uit alleen deze plant.

Weet je niet goed wat je nu kunt planten? Onder meer Intratuin heeft een handige kalender met wat je wanneer in de (pot)grond wil zetten.

Zomerbloeiers

Ben je gek op vrolijk gekleurde planten in je tuin of op het balkon? Dan wil je deze maand naar de winkel rennen en wat bloembollen en zaadjes halen voor zomerbloeiers. Die kun je namelijk ook nu nog in de grond zetten. En daarmee ben je de hele zomer gegarandeerd van vrolijke bloemen.

Onder meer dahlia’s, begonia’s en gladiolen zijn leuke zomerbloemen die je nu nog kunt planten. En bij je lokale tuinwinkel vind je ongetwijfeld nog veel meer opties. Overigens kun je ook leuke eenjarige planten gaan zaaien, zoals zonnebloemen, zinnia’s en korenbloemen.

Weer een groen gazon

De maand mei is ook een goede maand om je gazon weer in topconditie te brengen, weet tuinadvies.nl. Dus ziet jouw stukje gras er nog niet heel geweldig uit? Ga dan nu bij zaaien of leg zelfs een heel nieuw gazon van graszoden uit. Voor je gaat zaaien wil je wel eerst al het onkruid uit het gazon trekken.

Is er regen voorspeld? Strooi dan wat kunstmest op je gazon en herhaal dat de gehele maand. Zo houd je je gazon gezond, ook als het er nog wel oké uitziet. En als het te lang wordt, kun je het weer gaan maaien.

Bonustip: geef genoeg water!

Dit is ook de maand waarin de zon volop schijnt, wat betekent dat planten mogelijk te weinig water krijgen. Dus vergeet niet om vanaf nu weer voldoende water te geven aan je planten, ook als ze buiten staan. Zeker planten die op het zuiden staan, hebben snel last van een droge grond. Dus let op het weerbericht en pak bij droogte je gieter of tuinslang erbij!

Foto: Shutterstock.com