Drones van de Amerikaanse luchtmacht blijven maar neerstorten

Reaper

De Amerikaanse luchtmacht heeft een probleem: hun drones blijven maar neerstorten. Het afgelopen jaar raakte tien Reapers, de modernste drone die de Amerikanen hebben, ernstig beschadigd; twee keer zoveel als het jaar ervoor. Dit jaar is er ook alweer een crash geweest Dat meldt The Washington Post.

De reden voor de problemen? Een fout in de startmotor, maar wat er precies misgaat en hoe het op te lossen is? Ze hebben geen idee. En dus zal het aantal crashes voorlopig niet afnemen, met een flinke kostenpost tot gevolg. De schade het afgelopen jaar wordt geschat op meer dan 2 miljoen dollar.

De problemen beperken zich overigens niet tot de Reaper, er zijn vorig jaar ook veel problemen geweest met zijn voorganger, de Predator. Ook daarmee zijn tien ongelukken gebeurd vorig jaar. Bijna alle incidenten, met beide drones van beide types, gebeurden in het buitenland. De meesten waren in Afghanistan, de Hoorn van Afrika en Irak. Van twee incidenten wil de Amerikaanse luchtmacht niet zeggen waar het is gebeurd.

Het leger publiceert deze cijfers niet uit zichzelf. Via de zogeheten Freedom of Information Act zijn de journalisten van The Washington Post aan deze cijfers gekomen. Alle details kun je terugvinden in dit uitgebreide artikel.