Duitse autofabrikanten: eigen kaartendienst is privacykwestie

De Duitse autofabrikanten Audi, BMW en Daimler AG hebben een principe-akkoord bereikt om Here Maps over te nemen van Nokia. De automakers willen onder andere een eigen alternatief bieden voor Android Auto en Apple’s CarPlay, zo meldt The Wall Street Journal.

Nokia Here Maps beschikt over een van de meest geavanceerde kaartendiensten ter wereld. Alleen Google Maps en TomTom zitten op hetzelfde niveau als het Finse bedrijf. De Duitse fabrikanten willen flink investeren in het platform, zodat ze niet meer afhankelijk zijn van Apple en Google. Het gaat daarbij niet alleen om de navigatiesystemen in de auto’s, maar ook om een volledig systeem voor connected cars.

Audi, BMW en Daimler maken zich volgens de Amerikaanse krant namelijk zorgen over de manier waarop Google en Apple omgaan met de gegevens die ze verzamelen. Ze kunnen bijvoorbeeld precies volgen waar jij je bevindt en waar je geweest bent. Audi maakte samen met Ford en GM bijvoorbeeld al bekend dat het geen voertuigdata zal delen met Apple en Google, omdat deze bedrijven mogelijk geld willen verdienen met deze gegevens. Denk aan het verkopen van autoverzekeringen aan mensen die veilig rijden of het aanbevelen van een bezoekje aan de dealer, omdat je auto een probleem heeft.

Het is nog niet bekend wanneer het nieuwe platform beschikbaar moet zijn, want een officieel akkoord over Nokia Here Maps is er nog niet. Het lijkt er wel op dat Audi, BMW en Daimler open staan voor samenwerkingen met andere automerken, die op hun beurt ook weer kunnen investeren in de ontwikkeling van het platform.