Duitse cybersecurity-overheidsdienst: ‘Firefox is de veiligste webbrowser’

Als je veilig over het internet wil surfen, welke browser kun je dan het beste gebruiken? Als we de Duitse cybersecurity-overheidsdienst BSI moeten geloven, is dat Firefox. De overheidsdienst testte namelijk diverse browsers op zijn eigen veiligheidsrichtlijnen, en die van Mozilla kwam als beste uit de test. Dat meldt Tweakers.

Het BSI test allerlei browsers om vervolgens overheidsorganen en bedrijven hierover te adviseren. Voor zijn meest recente test werden Firefox versie 68, Google Chrome versie 76, Microsoft Internet Explorer 11 en Microsoft Edge 44 getest.

Uit die test blijkt dus dat Firefox de meest veilige browser is. Dat bepaalde het BSI aan de hand van eigen veiligheidsrichtlijnen. Daarin staan eisen als dat de browser ondersteuning biedt voor bijvoorbeeld sandboxing en dat bedrijven een lokale zwarte lijst met geblokkeerde url’s in kunnen stellen.

Rest voldeed niet

Firefox was niet alleen de beste browser volgens de test, maar ook nog eens de enige die aan alle eisen voldeed. Chrome, Internet Explorer en Edge voldeden niet aan eisen over organisatorische transparantie. Daarnaast is er geen ondersteuning voor een master password-functie.

Internet Explorer kwam als slechtste uit de test van het BSI. Deze browser mist een ingebouwde functie voor updates en biedt geen ondersteuning om verschillende browserprofielen aan te maken. Dit resultaat is overigens niet opvallend: Microsoft zei eerder dit jaar zelf al dat je de browser beter niet meer kunt gebruiken.

Het BSI testte overigens niet alle browsers op de markt. Zo werden Safari, Opera en Vivaldi niet onderzocht. Het is niet duidelijk waarom die browsers niet werden meegenomen in het onderzoek.