In een Duitse kerk zegent een robotpriester bezoekers

Hij spreekt vijf talen en er komt licht uit zijn handen. Een robotpriester zegent mensen in een kerk in het Duitse Wittenberg. BlessU-2 is de toepasselijke naam van deze bijzondere robot. Bij het uitspreken van zijn zegeningen heft hij zijn handen omhoog en leest hij een vers uit de Bijbel op. Eventueel kan de tekst vervolgens worden uitgeprint.

Het is niet de bedoeling dat BlessU-2 diensten gaat leiden; nog niet in ieder geval. De robot is onderdeel van een expositie om te vieren dat het 500 jaar is sinds de reformatie, schrijft The Guardian. De bedoeling is dat de robot een discussie over de toekomst van het geloof ontketent.

“We willen dat mensen nadenken of het mogelijk is om te worden gezegend door een machine of dat hiervoor een mens nodig is”, zegt Stephan Krebs van de kerk tegen de krant. “Mensen zijn nieuwsgierig, geamuseerd en verbaasd. Ze zijn er echt mee bezig en zijn erg positief. In de kerk denken mensen echter dat we mensen willen vervangen door machine. De mensen die meer met de kerk bezig zijn, zijn kritischer.”

De initiatiefnemers nemen de ontwikkeling van de robot serieus. Ze hebben zelfs een tweede versie van BlessU-2 gemaakt voor het geval er iets mis is met het origineel.

De makers verzamelen de reacties die ze krijgen op de robot, maar hebben geen plannen om het werk van een priester te robotiseren. Dat in tegenstelling tot Luther die 500 jaar geleden zorgde voor de start van de reformatie.