Duitse privacywaakhond: ‘WhatsApp mag geen data delen met Facebook’

Slecht nieuws voor WhatsApp: van een Duitse privacywaakhond mag de app geen data delen met Facebook, ook al was dit het plan. De techgigant is daarom opgedragen meteen te stoppen met het delen van Duitse gegevens en om de nu al doorgegeven data van Duitsers te wissen. Dat wordt geëist in een zogeheten administratief bevel.

Toen Facebook in 2014 WhatsApp overnam, beloofde het sociale netwerk dat de data van de chat-app gescheiden zou blijven. Daar kwam het bedrijf echter dit jaar op terug door zijn gebruikersvoorwaarden aan te passen. Volgens de Duitse waakhond mag dat niet zomaar. Beloofd is beloofd, en daarom is het niet toegestaan de WhatsApp-data naar Facebook te sturen.

Goed nieuws voor Duitsers met privacyzorgen, maar de rest van de wereld heeft weinig aan de Duitse eis. Dat kan echter op termijn wel eens gaan veranderen. Op het moment kijken meerdere Europese privacywaakhonden naar de WhatsApp-wijziging. Volgens NU.nl wacht de Nederlandse Autoriteit Persoonsgegevens totdat een onderzoek van een Britse toezichthouder is afgerond, voordat zij ook wellicht ingrijpen. Dat onderzoek is op dit moment nog niet afgerond.