Microsoft hard op weg om de koning van de chatbots worden

Steeds meer techbedrijven bouwen hun eigen platformen voor chatbots, waarmee ontwikkelaars allerlei eigen diensten kunnen bouwen. Dat is wat technisch, maar wel van groot belang. Hiermee wordt immers de basis gebouwd voor krachtige chatbots, waarmee we op termijn steeds vaker allerlei websites en diensten mee kunnen aanspreken. Facebook zet hier flink op in met zijn Messenger-platform, maar een onverwachte partij lijkt op het moment het populairst: Microsoft.

CEO Satya Nadella vertelde tijdens Microsoft Ignite dat 45.000 ontwikkelaars inmiddels het Microsoft Bot Framework gebruiken. Daarmee is het platform populairder dan dat van Facebook en lijken er verder geen grotere partijen te zijn. Microsoft is dus dé leverancier van de populairste ontwikkeltools voor bots – wat het bedrijf een belangrijke rol geeft op die markt.

Er lijkt één reden achter het succes te zitten: de Microsoft-bots zijn een stukje flexibeler. Ontwikkelaars kunnen een chatbot maken voor Facebook Messenger met de hulpmiddelen, maar ook voor andere apps zoals Skype en Kik. Hierdoor werkt een bot van het Microsoft-platform in meerdere apps tegelijk, terwijl een Facebook-bot alleen met Messenger werkt.

Dat is overigens ook goed nieuws voor ons, want hierdoor zullen meer bots voor meerdere chat-apps zijn. Het betekent dat we niet vastzitten aan bijvoorbeeld Facebook om bots te bedienen, maar dat we de keuze hebben voor een alternatief.