Van zelfstrikkend tot navigerend: Dit zijn de 8 meest innovatieve schoenen ooit gemaakt

Nike HyperAdapt kopen

We zien de afgelopen jaren steeds vaker technologie in kleding worden verwerkt. Op het gebied van slimme shirts voor sporters, wordt er bijvoorbeeld ontzettend veel ontwikkeld. Maar ook de schoenenindustrie is druk bezig met het toepassen van de nieuwste technologie. Wij hebben de 8 meest innovatieve schoenen voor je op een rijtje gezet.

1. Nike HyperAdapt 1.0: Zelfstrikkende schoenen van Nike

Nike HyperAdapt 1.0

Heb je Back to the Future II gezien? Dan was je vorig jaar waarschijnlijk flink teleurgesteld. Veel van de voorspellingen uit de film waren er namelijk nog niet, waaronder de zelfstrikkende schoenen van Nike. Maar niet getreurd: Nike heeft ze dit jaar alsnog uitgebracht. Vanaf 28 november zijn ze in gelimiteerde oplage beschikbaar. Ze heten de Nike HyperAdapt 1.0 en verschijnen in eerste instantie alleen in de Verenigde Staten.

De schoenen trekken zich strak om je voet, zodra je ze aantrekt. Dat systeem wordt geactiveerd door een sensor in de hak. Zit hij te strak? Dan pas je hem iets aan met knoppen aan de zijkant. Daarnaast zitten er LEDjes in verwerkt, die onder meer aangeven hoe vol de batterij nog is.

2. Adidas Futurecraft M.F.G.

Futurecraft M.F.G.

Meest bijzonder aan deze schoenen is dat ze vrijwel helemaal door robots gemaakt zijn. De Futurecraft M.F.G. (Made for Germany) komen namelijk uit een fabriek van Adidas die geheel door robots bemand wordt. Zelfs het ontwerp is voor een deel door machines bedacht: het is namelijk voor een groot deel gebaseerd op basis van data van ARAMIS. Dit is een motion capture-technologie die de huid, botten en spieren van een mens in kaart brengt om een comfortabele schoen te maken.

Helaas worden er slechts 500 paren gemaakt en is nog niet bekend wat ze gaan kosten. En uiteindelijk zijn het natuurlijk gewoon doodnormale sneakers, want er zit verder geen technologie in verwerkt.

3. EasyJet Barcelona Street Project

EasyJet Barcelona Street Project

Handig; schoenen die je de weg wijzen als je in een onbekende stad bent. Deze schoenen van EasyJet doen dat door middel van ingebouwde GPS en vibraties. De vibraties in je schoenen en de intensiteit daarvan vertellen je waar je heen moet: rechts, links of gewoon helemaal de andere kant op. De schoenen moeten hiervoor wel aan je telefoon gekoppeld worden via bluetooth. Het gaat tot nu toe om een prototype, maar EasyJet wil deze schoenen wel echt beschikbaar gaan maken.

4. Adidas’jes van oceaanafval

13d_printed_adidas.0.0

Bij oceaanafval denk je misschien niet direct aan een paar sneakers, maar het zorgt wel voor een paar unieke schoenen. De bovenkant van de schoen is gemaakt van plastic uit uit de oceanen en de middenzool is 3D-geprint van recycled polyester en vissersnetten. Adidas wil hiermee laten zien hoe er nieuwe standaarden voor de industrie kunnen worden ontworpen. Ben je direct fan? Dan hebben we slecht nieuws: het is slechts bij een prototype gebleven.

5. 3D-geprinte schoenen van Feetz

feetz

Dit kennen we allemaal: je koopt schoenen en vervolgens moet je ze echt nog even inlopen. Als gevolg daarvan heb je pijnlijke voeten en wil je die stomme sneakers nooit meer aan. Daar heeft Feetz de oplossing voor: op maat gemaakte schoenen. Om te beginnen maak je drie foto’s van iedere voet met de speciale app. Vervolgens maakt de app de juiste pasvorm en krijg je een ‘kaal’ prototype.

Dat prototype kun je nu geheel naar wens aanpassen door opdrukken, vlakken en kleuren toe te voegen. Ben je tevreden, dan stuur je het 3D-model op naar Feetz via de app. Het bedrijf print het model uit en stuurt de schoenen naar je op.

6. Dorothy van iStrategyLabs

dorothy_shoes

Wil je net als Dorothy in de Wizard of Oz naar huis? Dan klik je met je hakken en er verschijnt een Uber. Oké, het is niet helemaal zoals de Wizard of Oz, maar het komt wel dicht in de buurt. iStrategyLabs ontwierp deze schoenen, genaamd Dorothy, in 2014.

Dorothy bestaat uit twee onderdelen: ‘Ruby’ die je in je schoen verstopt en een app op je smartphone. De actie die de app moet ondernemen op basis van de bewegingen met je schoen zijn programmeerbaar, van een belletje naar een vriend, een geautomatiseerde SMS of het bestellen van een taxi. Helaas is Dorothy nooit in de winkel gekomen, het ging slechts om een experiment.

7. Slimme hardloopschoenen waarmee je games bestuurt

Lenovo Yaoat F2 Smart Shoes

Intel en Lenovo toonden in juni de Yaoat F2 Smart Shoes. De schoenen bevatten een kleine chip, die je leuke dingen laat doen. Zo zijn er fitnesstracker-functies – bijvoorbeeld het tellen van stappen – maar kun je er ook games mee besturen! De schoenen laad je draadloos op. Ook zit er een inlegzool in die je kunt afstemmen op je eigen voet, doordat hij uit een 3D-printer komt. In de zool zitten LEDjes, die kunnen reageren op bewegingen en muziek.

En nu eindelijk weer eens goed nieuws: deze schoenen verschijnen ook echt op de markt! Eind dit jaar komen ze in China op de markt en daarna moeten ook andere landen volgen.

8. DigitSole komt met zelfstrikkende en warme sneaker

DigitSole Warmin' Sneaker

DigitSole is een startup die begon met het maken van inlegzolen waarmee je je voeten kunt verwarmen, maar inmiddels maakt het bedrijf ook schoenen. Op de CES begin dit jaar toonde het bedrijf de SMARTSHOE 01: een zelfstrikkende sneaker, die een beetje doet denken aan de Nike HyperAdapt 1.0. Daarnaast maakte het bedrijf schoenen voor mensen die vaak koude voeten hebben: de Warming Series. Je bedient ze met een app.