Dutch Filmworks gaat ip-adressen van illegale downloaders The Hitman’s Bodyguard verzamelen

Dutch Filmworks gaat de ip-adressen verzamelen van mensen die de film The Hitman’s Bodyguard illegaal downloaden. Dat heeft het bedrijf vandaag bekendgemaakt. Eerder deze maand kreeg Dutch Filmworks van de Autoriteit Persoonsgegevens toestemming om illegale downloaders op te sporen.

The Hitman’s Bodyguard is de eerste film waarbij Dutch Filmworks op jacht gaat naar illegale downloaders. Het Duitse bedrijf Tecxpio gaat voor de filmdistributeur de ip-adressen verzamelen. Vervolgens vraagt Dutch Filmworks aan internetproviders om contactgegevens van de persoon achter dit adres te delen. Als het bedrijf die gegevens in handen krijgt, benadert het de illegale downloader met een schikkingsvoorstel van 150 euro.

Internetproviders zijn niet verplicht om de gegevens achter het ip-adres te overhandigen. Mocht de provider weigeren, dan probeert Dutch Filmworks via rechter het overhandigen van de gegevens af te dwingen. De kans dat de internetprovider in dit geval in het gelijk gesteld wordt, is vrij klein.

Drie maanden

Zodra Dutch Filmworks het ip-adres van een illegale downloader in handen heeft, moet het binnen drie maanden bepalen of het bedrijf achter deze persoon aangaat. Dat betekent dat het bedrijf binnen drie maanden de adresgegevens van deze persoon op moet vragen bij de provider. Zodra de filmdistributeur dat doet, mag het bedrijf het betreffende ip-adres maximaal vijf jaar bewaren.