Earables: Deze wearable van Plantronics stop je in je oor

Smartwatches, polsbanden en slimme ringen. We zagen er de afgelopen week voldoende van langskomen tijdens de CES in Las Vegas. We zouden bijna vergeten dat een hele andere lokatie op je lichaam steeds populairder wordt: je oor! Ook Plantronics heeft er een wearable voor gemaakt.

Toen ik voor het eerst hoorde van Plantronics nieuwe wearable, dacht ik even dat de maker van headsets en Bluetooth-carkits de strijd aan zou gaan met Intel’s slimme headset Jarvis. De praktijk blijkt echter anders, alhoewel het alsnog op een duel tussen deze twee merken lijkt uit te lopen. Of niet?

De ‘earable’ van Plantronics is namelijk geen virtuele assistent, maar een activity tracker. Het oordopje werkt via Bluetooth samen met je smartphone en is voorzien van sensoren als een kompas, een meter om je hoofdbewegingen en snelheid te bepalen en chip die je versnelling kan meten.

En dus lijkt het concept van Plantronics, toepasselijk ‘Wearable Concept 2’ genoemd, de strijd aan te gaan met de SMS Audio BioSport, waar Intel de hardware deels voor leverde. Maar: een hartslagmeter lijkt vreemdgenoeg te ontbreken in het concept van Plantronics en demonstraties tijdens de CES in Las Vegas maken duidelijk waarom.

Daaruit blijkt dat Plantronics veel meer plannen heeft met de wearable dan het tellen van je stappen of het bijhouden van je hartslag. De sensoren, gecombineerd met een serie algoritmes, zijn namelijk in staat om je hoofd en lichaam daadwerkelijk in 3 dimensies te volgen. Hierdoor is Plantronics’ concept voor nog veel meer creatieve uitspattingen te gebruiken.

Tijdens de demonstratie opent een medewerker van het bedrijf bijvoorbeeld een gesloten deur met stemcommando’s, gecombineerd met de Bluetooth koppeling van de headset. Even later koppelt hij de headset met een iPad en bestuurt hij een avatar: de man kijkt links, de avatar beweegt moeiteloos mee.

Voorlopig blijft het echter nog bij deze demonstraties: de Wearable Concept 2 wordt komend jaar mondjesmaat uitgedeeld aan developers die interesse hebben om met de technologie aan de slag te gaan. Meer op de CES 2016, dan maar?

ces-2015-banner-eventwall