‘Apple laat omstreden butterfly-toetsenbord in nieuwe MacBooks vallen’

MacBook, Apple, butterfly, toetsenbord

De MacBooks van Apple komen sinds 2015 met een zogenaamd butterfly-mechanisme in de toetsenborden. En dat heeft voor flink wat problemen gezorgd, zoals vastzittende en niet reagerende toetsen. Mac-gebruikers waren dan ook geen fan van de toetsenborden. Maar in de toekomst verdwijnt het mechanisme mogelijk.

De doorgaans goed geïnformeerde analist Ming-Chi Kuo stelt namelijk dat Apple een nieuw ontwerp voor toetsenborden gaat uitrollen, gebaseerd op ‘scissor switches’, schrijft 9to5mac. De toetsenborden moeten duurzamer zijn en de key travel moet langer worden.

Het nieuwe toetsenbord is een geheel nieuw ontwerp en is dus nog niet eerder in een MacBook gezien. Mogelijk wordt er bijvoorbeeld glasvezel gebruikt om de toetsen te ondersteunen. De nieuwe toetsenborden moeten als eerste in de 2019 MacBook Air verschijnen en in 2020 in de MacBook Pro.

Butterfly-ontwerp

Volgens Kuo was het oude toetsenbord met het butterfly-ontwerp te duur om te produceren, vanwege lage opbrengsten. Het nieuwe toetsenbord wordt goedkoper dan de butterfly-componenten, maar is naar verwachting wel nog altijd duurder dan het gemiddelde toetsenbord op een laptop.

Het butterfly-toetsenbord heeft inmiddels aardig wat varianten gezien. In de afgelopen vier jaar zijn er ook vier generaties geweest, waarin Apple probeerde de problemen als vastzittende toetsen en de harde geluiden tijdens het typen op te lossen.

Onlangs werd de derde generatie onthuld met nieuwe materialen. Die versie zit in de 2019 MacBook Pro. Of dit toetsenbord dezelfde problemen heeft als de eerdere versies, of dat ze zijn opgelost, is nog niet duidelijk. Maar ook zonder problemen zijn de toetsenborden niet erg populair.

Foto: Shutterstock.com