Eerste race met zelfrijdende auto’s eindigt in crash

In Argentinië was er dit weekend wel een heel bijzondere race: de eerste wedstrijd tussen zelfrijdende auto’s op een professionele racebaan. De wedstrijd was onderdeel van de Formule E Buenos Aires ePrix en een test van Roborace. Het einde was echter niet geheel verwacht. Eén van de testvoertuigen, ook bekend als DevBots, crashte nadat hij een bocht te scherp nam. DevBot 1 is daarmee de winnaar geworden van de wedstrijd.

De twee DevBots reden met een snelheid van 185 kilometer per uur over het parkour. Maar toen DevBot 2 dus bij een bocht aan kwam, ging het fout. Roborace meldde de crash op Twitter en wees daarbij direct op de voordelen van autonome auto’s: “Er is geen bestuurder gewond geraakt.” De crash laat echter wel zien dat de auto’s nog niet geheel klaar zijn voor het echte werk.

Testen

De race is voor een deel gefilmd door een journalist, die de beelden op Twitter zette. De wedstrijd was bedoeld om de technologie in de auto’s te testen. Het zijn nog vroege versies van de racewagens. Bij deze modellen kan bijvoorbeeld ook een bestuurder plaatsnemen in het voertuig.

Uiteindelijk moeten ze een ander uiterlijk krijgen, maar waarschijnlijk ligt de focus nu eerst op het verbeteren van de technologie.