Wanneer worden de Formule 1 auto’s 2017 gepresenteerd?

formule 1 auto's 2017

Het begint langzaamaan weer te kriebelen voor de echte Formule 1 fanaten. Met nog iets meer dan een maand te gaan tot aan de start van de eerste race van het nieuwe seizoen, worden deze week dan eindelijk de langverwachte Formule 1 auto’s 2017 gepresenteerd. De parade aan onthullingen wordt deze maandag afgetrapt door Sauber, en de nieuwe auto van Max Verstappen volgt als laatste: volgende week zondag.

Het is voor het eerst in jaren dat er enorm veel veranderd aan de Formule 1 bolides. Zo worden de auto’s twintig centimeter breder én langer. Ook de banden en vleugels worden breder. Aerodynamische aanpassingen zorgen ervoor dat de wagens aanzienlijk meer downforce hebben, volgens sommige experts wel 30 to 40 procent meer.

Dankzij die aanpassingen kunnen de coureurs straks een stuk sneller rijden. Immers: meer downforce betekent lekker plakken op het circuit en dus harder die bochten in. Het zou zomaar kunnen dat de baanrecords in 2017 met seconden tegelijk aan stukken worden gereden. Maar het betekent ook dat inhalen lastiger wordt, en dat zou weer nadelig uit kunnen pakken voor ‘onze’ Max.

Toch staat en valt alles bij de eerste testresultaten van de nieuwe auto’s. De wijzigingen die nu hebben plaatsgevonden zijn zó rigoureus dat op voorhand niet te bepalen valt wélk team straks met de beste wagen aan de start verschijnt. Vorig jaar was team Mercedes steevast sneller dan de rest van het veld, maar het kan zomaar zijn dat Red Bull of een geduchte outsider dit jaar een kampioensauto op de grid zet.

Wie de snelste is valt dus nog even te bezien, maar deze week weten we wel ein-de-lijk hoe de nieuwe auto’s er uit gaan zien. Tien Formule 1 teams zullen de komende 7 dagen namelijk hun nieuwe bolides gaan presenteren aan de internationale motorsportpers. Een kleine sneak preview mochten we afgelopen week al krijgen van team Williams, die zijn bolide via onderstaande video demonstreerde:

De overige launch dates vind je hieronder. Een groot aantal van de presentaties zijn overigens online te volgen, waaronder die van Red Bull a.s. zondagmiddag.

Vrijdag 17 feb: Williams FW40 (Online)
Maandag 20 feb:
Sauber C36 (Online)
Dinsdag 21 feb: Renault RS17 (London)
Woensdag 22 feb: Force India VJM10 (Silverstone)
Donderdag 23 feb: Mercedes W08 (Silverstone)
Vrijdag 24 feb: Ferrari (Fiorano)
Vrijdag 24 feb: McLaren MCL32 (Woking)
Zondag 26 feb: Red Bull RB13 (Online)
Zondag 26 feb: Toro Rosso STR12 (Barcelona)
Zondag 26 feb: Haas VF17 (Online)