Eerste ruimtewandeling ooit met alleen vrouwen vindt eind maart plaats

NASA-Ruimtewandeling

Valentina Tereshkova was in 1963 de allereerste vrouw ooit die de ruimte in ging. Later volgde Sally Ride, die 35 jaar geleden de eerste Amerikaanse vrouw in de ruimte was. En aan het einde van maart zijn er weer een aantal vrouwen die geschiedenis gaan schrijven, namelijk met de allereerste ruimtewandeling ooit met alleen maar vrouwen.

Anne McClain en Christina Koch gaan op 29 maart op ruimtewandeling, meldt Axios. Op aarde ondersteunen vluchtdirecteur Mary Lawrence en Kristen Facciol de twee vrouwen tijdens hun wandeling. En daarmee is het de eerste keer dat er alleen maar vrouwen mee doen aan zo’n wandeling.

Zeldzaam

Ruimtewandelingen zijn relatief zeldzaam. Ze komen eigenlijk alleen voor om mechanische reparaties uit te voeren aan het International Space Station (ISS). Dat is ook de reden dat er eigenlijk altijd mannen aanwezig zijn tijdens een dergelijke wandeling, aangezien er vooral mannen aan boord ISS zijn geweest.

NASA zelf zegt overigens dat ze niet hebben aangestuurd op het historische moment. Het kwam toevallig zo uit dat deze crew aan boord ISS was en deze samenwerking daaruit voortvloeide.