Mark Zuckerberg: ‘Facebook gaat zich nu echt veel meer richten op privacy’

Facebook

Facebook is veel, maar na het turbulente 2018 met alle schandalen kun je het nu niet echt meer privacy-gericht noemen. Dat moet echter gaan veranderen, stelt CEO mark Zuckerberg in een uitgebreid blogbericht. Hij wil nu juist een privacy-gericht sociaal medium maken.

“Als ik over de toekomst van het internet nadenk, geloof ik dat een privacy-gericht communicatieplatform nog belangrijker wordt dan de huidige open platformen”, aldus Zuckerberg. “Privacy geeft mensen de vrijhoud om zichzelf te zijn en op natuurlijke wijze te verbinden, wat de reden is dat we sociale netwerken bouwen.”

Sceptisch

Het is natuurlijk makkelijk om sceptisch te zijn, zeker na alle schandalen uit 2018. Wie is bijvoorbeeld het privacy-schandaal met Cambridge Analytics vergeten? Of het nieuws dat zestig bedrijven zonder toestemming toegang kregen tot gebruikersdata?

Zuckerberg gaat hier dan ook op in. “Ik begrijp dat veel mensen niet denken dat Facebook een dergelijk privacy-gericht platform kan of wil bouwen, omdat we op dit moment geen sterke reputatie hebben voor het bouwen van diensten die je privacy beschermen en we ons in het verleden meer hebben gericht op tools voor open delen.”

“Maar we hebben herhaaldelijk getoond dat we kunnen evolueren om de diensten de bouwen die mensen echt willen, inclusief privéberichten en Stories.”

Versleutelde berichten

Volgens Zuckerberg is encryptie één van de belangrijkste punten voor de toekomst van Facebook. “Ik geloof dat de toekomst van communicatie steeds meer gaat verschuiven naar private, versleutelde diensten waar mensen er zeker van kunnen zijn dat wat ze tegen elkaar zeggen veilig blijft, en dat hun berichten en content niet voor eeuwig blijven staan.”

Om dat te bereiken, zegt Zuckerberg dat de berichtenplatformen van Facebook gaan veranderen, om meer te lijken op WhatsApp. End-to-end-encryptie wordt standaard in alle berichten-apps van het bedrijf. Dat moet niet alleen privacy opleveren, maar ook ruimte voor nieuwe zakelijke tools, bijvoorbeeld voor betalingen en winkelen.

Daarnaast moet je meer kunnen doen vanuit één app. Zo moet je berichten kunnen gaan versturen tussen de Facebook-diensten. Denk bijvoorbeeld aan het versturen van een bericht vanuit WhatsApp naar iemand op Facebook of Instagram. Ook moeten alle berichten-apps samen gaan werken met SMS, om die berichten ook te ontvangen en versturen. Ook gaat het bedrijf overwegen berichten standaard te verwijderen na een maand of een jaar.

Data opslaan

Om zijn doelen te bereiken, zegt Zuckerberg dat Facebook geen “gevoelige data opslaat in landen met slechte reputaties op het gebied van mensenrechten als privacy en de vrijheid van meningsuiting”. Landen als Rusland en Vietnam eisen echter steeds meer dat tech-platformen hun data lokaal opslaan. En ook in China is dat een eis.

“Als we ons aan dit principe houden, betekent dat mogelijk dat onze diensten geblokkeerd worden in sommige landen of dat we een land voorlopig niet binnenkomen”, aldus Zuckerberg. “Dat is een ruil die we willen maken.”

Wanneer de visie van Zuckerberg werkelijkheid moet worden – en Facebook dus een heel ander platform gaat zijn – is niet duidelijk. De CEO zelf zegt dat het “in de komende paar jaar” plaatsvindt.

Foto: Shutterstock.com