Einde van een tijdperk: Philip Freriks stopt met De Slimste Mens, Herman van der Zandt volgt hem op

Philip Freriks bij De Slimste Mens

De Slimste Mens is al zo’n elf jaar lang een begrip op tv, ook vanwege de presentator en de eenmansjury: Philip Freriks en Maarten van Rossum. Maar na het winterseizoen van 2024 komt er een einde aan een tijdperk. Philip Freriks stopt en geeft het stokje door aan Herman van der Zandt.

De Slimste Mens heeft zo zijn vaste elementen, naast natuurlijk de verschillende spelrondes. Freriks opent het programma met een humoristisch gedicht over de kandidaten van de dag, de kijkersvraag voor Maarten van Rossum (hilariteit gegarandeerd) en de vele gesprekjes met de kandidaten tussendoor. Philip Freriks is daarbij constant een vast gezicht, die het programma samen met Van Rossum hilarisch en gezellig maakt.

Maar daar komt dus een einde aan. KRO-NRCV heeft laten weten dat Freriks na het winterseizoen in 2024 afscheid wil nemen. Dan heeft hij het 25e seizoen van het spelprogramma gehad én is hij 80 geworden. Tegenover het AD zegt Freriks: “Maarten roept voortdurend: ‘We gaan door tot we honderd zijn’. Dat is natuurlijk allemaal leuk en aardig, maar niet erg realistisch. Toen ik een tijdje terug met mezelf in gesprek raakte, dacht ik: Volgend jaar word ik tachtig en aan het einde van dat jaar maken de vijfentwintigste serie van De slimste mens. Een mooi moment om te stoppen.”

De beslissing maakte Freriks dan ook even geleden al. Nog voor de meest recente zomerserie helemaal opgenomen was – die opnames werden in mei en juni dit jaar gemaakt – wist hij al dat hij ging stoppen. Zijn leeftijd speelt ook mee in die beslissing, zegt hij nu tegen de krant. “Vorig jaar ben ik tijdens de opnames behoorlijk ziek geweest. Dat hakte er in. Gelukkig viel het deze zomer mee, maar je merkt toch dat je ouder wordt.”

Herman van der Zandt nieuwe presentator

Vanaf 2025 komt de presentatie van De Slimste Mens dus in nieuwe handen terecht, namelijk in die van Herman van der Zandt. Voor velen geen onbekende op tv: hij zat 23 jaar bij de NOS. Daar presenteerde hij NOS Nieuws, NOS Sport en NOS Evenementen. En ook bij de verkiezingen komt hij vaak in beeld: hij presenteert de uitslagen, met een interactief scherm. Daarnaast deed hij mee aan Rondje Binnenhof, een YouTube-serie over politiek.

Dat hij nu het bekende spelprogramma gaat presenteren, is toch geen verrassing. Van der Zandt presenteerde eerder het spelprogramma Met het Mes op Tafel. Toen hij bekendmaakte de NOS te verlaten en naar KRO-NRCV te gaan, werd dus direct gespeculeerd dat hij De Slimste Mens zou gaan presenteren. Dat blijkt nu dus te kloppen. Sterker nog, Freriks heeft Van der Zandt zelf genoemd als opvolger, zo vertelt hij aan het AD. “Ik heb hem door de jaren heen gevolgd, ken hem van het NOS Journaal en van Met het Mes op Tafel. Dat doet hij hartstikke goed. Een leuke man. Hij is geknipt voor De slimste mens.”

De grote vraag is nu vooral nog: wat gaat Maarten van Rossum doen? Hij zei eerder altijd door te willen gaan tot zijn honderdste, maar liet ook al eens doorschemeren dat als Freriks stopt, hij ook stopt. Vooralsnog is daar echter niets over bekend. Volgens Freriks nam Van Rossum zijn nieuws ‘voor kennisgeving’ aan.

Foto: KRO-NCRV