Immortals of Aveum is First Person Shooter met Hollywood-ambities

Een First Person Shooter waar geen pistool in te vinden is. Het klinkt als een fabeltje en feitelijk is Immortals of Aveum precies dat. De eerste samenwerking tussen Electronic Arts en Ascendant Studios is in ieder geval een bijzonder vermakelijke game geworden, waarbij kogels zijn vervangen door magie en de productiewaarde Hollywood-ambities heeft.

Zo’n beetje halverwege mijn eerste speelsessie leg ik de DualSense even aan de kant. Een volgende cut-scene speelt zich af en ik maak van de tijd gebruik om de wereld van Aveum nog eens goed op me in te nemen. Want een bijzondere wereld, dat is het zeker. Met een bijzondere gameplay ook, zoveel is me al snel duidelijk.

Magisch vuurwerk

Je speelt Immortals of Aveum als Jak, die tijdens de introductie van het spel tot de ontdekking komt een ‘Triarch’ te zijn. Deze zeldzame tovenaars zijn in staat om niet één, maar 3 soorten magie tegelijkertijd te kunnen toepassen. Al snel Jak zichzelf in het hart van de ‘Everwar’, een strijd om de macht over de magie van Aveum.

Klinkt als een wazige verhaallijn, maar is het niet. Vanaf het eerste moment dat je de game opstart wordt je meegenomen in het verhaal, dat zich met genoeg plottwisten blijft ontwikkelen om je geboeid te houden. Dat is ook te danken aan de acteurs, die je wellicht zal herkennen van je favoriete films, series of games. Zo zien we Darren Barnet (Never Have I Ever, Gran Turismo) en speelt Gina Torres – bekend van Suits en The Matrix – de leider van het leger waar Jak onderdeel van wordt.

Afbeelding via EA / Ascendant Studios

Maar de absolute hoofdrol speelt (gelukkig) de gameplay, die verrassend goed werkt. In plaats van pistolen en machinegeweren is Jak uitgerust met 3 soorten magie, die hij met zijn handen kan afvuren. Als speler kun je afwisselen tussen de 3 soorten magie, afhankelijk van je tegenstander. En al snel bevindt je letterlijk en figuurlijk in een magisch vuurwerk. De kleurrijke gevechten zien er niet alleen prachtig uit, het mechanisme met verschillende type aanvallen heb je snel onder de knie.

Lineair en single player

Dat betekent niet dat de gevechten eentonig worden, want gedurende het spel leert Jak nog het een en ander bij. Zo is er een heuse skill tree om Jak verder te ontwikkelen en zijn er nieuwe ‘spreuken’ te leren, die je met bepaalde knoppen-combo’s nog heftigere aanvallen laten uitvoeren. Daarnaast zijn er nog talloze nieuwe wapens te vinden in het spel, die je gevechten weer een andere dynamiek geven.

Afbeelding via EA / Ascendant Studios

Voor liefhebbers van online shooters biedt Aveum weinig goed nieuws: de game is volledig single player en biedt een redelijk lineaire story modus. Dat betekent niet dat de verschillende locaties van Aveum beperkt zijn, sterker nog: sommige maps zijn behoorlijk indrukwekkend. Daarnaast zijn er zeker een aantal zij-missies te ontdekken, maar verwacht geen open wereld om vrij te exploreren.

Conclusie

Start je op de standaard moeilijkheidsgraad, houd dan rekening met 22-25 uur spelplezier in de boeiende, prachtig vormgegeven wereld van Aveum. De verhaallijn van Immortals of Aveum zal je daar vrij soepel doorheen loodsen. Maar zelfs als je daar een dood punt in lijkt te gaan ervaren, zal de actie in de game je wel weer bij de les trekken.

Afbeelding via EA / Ascendant Studios

Helemaal verbaast over de kwaliteit ben ik dan ook weer niet. Immortals of Aveum is de eerste productie van Ascendant Studios, opgericht in 2018 door Bret Robbins. Die kennen we dan weer van Call of Duty en de originele Dead Space uit 2008. Ook voor Aveum stond Robbins weer aan leiding van het productieteam.

Immortals of Aveum is met voorsprong de leukste FPS die ik dit jaar gespeeld heb, in een wereld waar je je blijft verwonderen om je omgeving. Mocht je even toe zijn aan iets anders (écht anders) dan CS, PUBG, Apex of Call of Duty, duik dan eens de wereld van Aveum in!

Immortals of Aveum werd gespeeld op een PlayStation 5. Het spel is onder meer te koop bij Bol.com en Coolblue.