Elektronica wordt buigbaar, rekbaar, organisch en transparant

Buigbaar, rekbaar en organisch. Termen die niet echt passen binnen het traditionele beeld van elektronica.  Aan het klassieke beeld van elektronica kan binnenkort verandering komen. Wetenschappers van de Harvard School of Engineering and Applied Sciences hebben vorige week een buigbare en rekbare luidspreker geïntroduceerd.

Deze transparante luidspreker is gevuld met een zout-water gel en werkt volgens het principe van ionengeleiding. De vulling van de luidspreker bestaat uit twee lagen geleidende gel, gescheiden door een transparant rubberen membraan. Tussen deze lagen wordt een wisselspanning gezet. Door de wisselende lading trekt het rubberen membraan samen en zet het uit op het ritme van de wisselspanning. De luidspreker is transparant, rekbaar en heeft een frequentiebereik van 20 HZ tot 20 kHz. Omdat het systeem werkt door middel van ionenbegeleiding, verandert de weerstand niet, ongeacht welke vorm de luidspreker aanneemt.

Met deze technologie is het zowel mogelijk om elektronica toe te voegen aan bestaande, flexibele materialen, als bestaande elektronica meer buigzaam te maken. De mogelijkheden zijn dan ook niet beperkt tot een luidspreker. Mogelijke toepassingen zijn het ontwikkelen van kunstmatige spieren of bionische implantaten. Zelfs toepassingen in ramen behoren tot de opties, omdat de technologie transparant is. Laat je fantasie de vrije loop en vertel ons welke elektronica jij graag flexibel en transparant zou willen zien!

De resultaten van het onderzoek zijn gepresenteerd in het tijdschrift Science op 30 augustus 2013.