Japanse taxi’s geven melding als bagage vergeten wordt

Japan is een land wat bekend staat om de uitgebreide service en de grote klantvriendelijkheid. En ook deze services gaan mee met nieuwe technologische ontwikkelingen. Bij Japans taxibedrijf Kokusai Motorcars krijgen klanten voortaan automatisch een melding op het moment dat bagage vergeten wordt.

Blijft het bij de NS nog bij een vriendelijk verzoek om aan onze bagage te denken, bij het taxibedrijf Kokusai Motorcars gaat er daadwerkelijk een alarm af als er items achter blijven in de taxi. Het systeem bestaat uit vier camera’s. Deze zijn geplaatst onder de stoel van de bestuurder, onder de stoel van de voorste passagier, op het plafond en in de achterbak. Hiermee vergelijkt het systeem foto’s van voor en na het uitstappen van de passagier. Als het systeem een onverwacht object signaleert, gaat er een alarm af en heeft de passagier de kans om zijn spullen nog te verzamelen voordat de taxi wegrijdt.

Hoewel het systeem een inbreuk lijkt te maken op de privacy van de passagier, komt deze niet in het geding. De positie van de camera’s zorgt ervoor dat gezichten van de passagiers niet in beeld zijn. In het geval dat er per ongeluk een foto gemaakt wordt van een gezicht, zal deze op de foto onherkenbaar gemaakt worden. Ook zal het taxibedrijf notificaties in de auto plaatsen om klanten bewust te maken van de aanwezigheid van het systeem.

Dit camerasysteem, wat ongeveer 500 dollar kost, zal in alle 3100 voertuigen van Kokusai Motorcars geplaatst worden.