Elon Musk’s Tesla wil SolarCity overnemen, waar Musk bestuursvoorzitter van is

Tesla heeft een bod gedaan om het bedrijf SolarCity over te nemen. Het meest opmerkelijk hieraan? De elektrische autofabrikant waar Elon Musk CEO is, wil het zonne-energiebedrijf kopen waar Elon Musk bestuursvoorzitter is. En zijn neven zijn toevallig ook nog eens de medeoprichters van dat bedrijf.

Het aanbod werd niet door Musk zelf gedaan; Tesla’s raad van bestuur deed het aanbod. Zij willen de overgebleven aandelen opkopen in ruil voor Tesla’s ‘normale’ aandelen. Dat komt neer op een bedrag tussen de $26,50 tot $28,50 per aandeel, stelt de raad van bestuur. Toen de aankondiging werd gedaan, was dit een totaalbedrag van ongeveer 2,8 miljard dollar.

Elon Musk heeft zelf, sinds gisteren, 22.160.370 aandelen in SolarCity. Zijn de bedrijven het eens over de verkoop, dan haalt Musk persoonlijk tussen de zo’n 6 miljard binnen. Er is dus een hoop geld bij gemoeid.

Waarom deze aankoop?

Maar je kunt je afvragen waarom Tesla dit bedrijf wilt opkopen. De uitleg is eenvoudig: als Tesla het zonne-energiebedrijf opkoopt, wordt Musk geholpen bij zijn doel om de overgang naar volledig duurzame energie te versnellen. Door de bedrijven bij elkaar te brengen kan Tesla nauw met SolarCity samenwerken aan de energieproducten als Powerwall en Powerpack, die gebruikt worden voor energie in huizen en bedrijven.

“Nu is het juiste moment, omdat Tesla bijna klaar is met de accu-opslag en SolarCity is zich ook aan het klaarmaken om wat interessante producten te releasen”, vertelt Musk over de aankoop. Bovendien komt de beslissing niet uit de lucht vallen, er zou al jaren over nagedacht en gesproken worden.

Als beide partijen akkoord gaan, vallen alle producten van SolarCity onder het merk Tesla. Het grootste verschil is volgens Musk dat de kosten voor verkoop en implementatie omlaag gaan, omdat de producten van de twee bedrijven geïntegreerd worden. Maar Musk is niet degene die de beslissing uiteindelijk maakt, dat is een resultaat van de stemmen van de aandeelhouders, onafhankelijk van de Tesla-CEO.