Wanneer komt er nou eindelijk een goede robotstofzuiger?

Kunstmatige intelligentie doet prachtige dingen voor ons. Zo kan het tegenwoordig borstkanker detecteren en hackers vangen. Maar diverse wetenschappers en tech-giganten waarschuwen ook voor de gevaarlijke kanten van deze technologie. Volgens Google is de echt goede robotstofzuiger nog een eind weg, en nu waarschuwen ze zelfs voor luie schoonmaakrobots.

De waarschuwingen over de mogelijkheid dat mensen de controle verliezen over zelflerende robots en autonome wapens vindt Google veel te vaag. “Het grootste deel van het debat erg hypothetisch en speculatief”, stelt Chris Olah, onderzoeker bij Google, in een paper (PDF) die dinsdag werd gepubliceerd. Het paper werd samen met de organisatie Open AI en de universiteiten in Stanford en Berkley opgesteld. Google zegt hierin te vinden dat er meer moet worden gesproken over concrete problemen.

Goede robotstofzuiger

Om die reden heeft het onderzoeksteam van de internetgigant een aantal kleine praktische problemen in kaart gebracht, waarvan ze denken dat het belangrijk is voor elke vorm van kunstmatige intelligentie in de toekomst. Kunnen we er bijvoorbeeld wel voor zorgen dat schoonmaakrobots de omgeving niet op negatieve manieren verstoren als ze hun doel proberen te bereiken? Misschien gooien ze wel een vaas om, omdat ze die op deze manier sneller schoon kunnen maken. “Kunnen we dit doen zonder met de hand te specificeren wat een robot niet mag verstoren?”

Andere voorbeelden gaan bijvoorbeeld over het dweilen en het beloningssysteem. “Een robot moet experimenteren met strategieën over dweilen, maar een natte dweil in een stopcontact stoppen is een erg slecht idee”, zegt Olah. Over het beloningssysteem zegt Google: “Als we de robot belonen voor een omgeving zonder troep, dan kan het misschien zijn beeld uitschakelen, zodat het geen troep vindt. Of het gaat troep verhullen met materialen waar het niet door heen kijken. Nog een optie is dat hij zich gaat verstoppen als er mensen zijn, zodat ze hem niet kunnen vertellen over de nieuwe soorten troep.”

Google en kunstmatige intelligentie

Hoewel Google waarschuwt voor kunstmatige intelligentie, doet het bedrijf er zelf ook veel mee. Zo werd in april bekend dat het bedrijf veel van deze techniek verwacht en er al jaren geld in steekt. Meest bekende resultaat hiervan komt het dochterbedrijf DeepMind, dat de kunstmatige intelligentie maakte die een professioneel Go-speler wist te verslaan. Maar ook dit bedrijf neemt maatregelen: DeepMind is bezig met een noodstop voor haar eigen kunstmatige intelligentie.