ESA schaart zich achter 5G internet vanuit de ruimte

European Space Agency (ESA) maakt zich samen met 16 Europese ruimtevaart hard voor 5G internet vanuit de ruimte.

Ze noemen het nieuwe initiatief ‘Satellite for 5G‘, en hebben daarvoor een overeenkomst gesloten op de Paris Air and Space Show, schrijft Engadget. Samen willen ze de komende jaren satellieten lanceren die gebruikt kunnen worden bij verschillende tests.

Met die tests hopen ze internetproviders te overtuigen van de kracht van de ruimte, en hopen ze dat ze afzien van het aanleggen van 5G op aarde. Volgens ESA hebben satellieten namelijk grote voordelen. Bereik op hoge bergen of afgelegen eilanden hoeft er geen probleem meer mee te zijn.

Nieuwe kansen

ESA heeft het intitiatief voorzien voor de jaren 2018-20 ‘en verder’. Magali Vaissiere, ESA’s directeur voor telecommunicatie, zegt dat 5G veel kansen biedt voor de ruimtevaartindustrie. Er moeten nieuwe satellieten de ruimte in en onderdelen voor de toekomstige generatie communicatienetwerken moeten ontwikkelt worden.

ESA zal de plannen ontwikkelen en het project overzien. In een later stadium wil de organisatie de steun van de Europese Commissie inroepen. Het intitiatief staat nu nog in de kinderschoenen, waardoor verdere details rond het proces nog niet duidelijk zijn.

5G

De aanleg van van het snellere internet is van groot belang, omdat steeds meer apparaten om ons heen om (snel) internet vragen. Denk maar aan de enorme aantallen zelfrijdende auto’s die er de komende 10 jaar de weg op gaan. De Europese Commissie heeft daarom vorig jaar aangekondigd dat er in 2025 een volledige 5G-dekking in heel Europa moet zijn.