Essential van Android-oprichter Andy Rubin aangeklaagd voor stelen bedrijfsgeheimen

Andy Rubin, mede-oprichter van Android, startte eerder dit jaar het bedrijf Essential Products. Al snel verscheen er een telefoon en hij kreeg diverse investeringen. Maar nu lijkt het wat minder goed met het bedrijf te gaan. De organisatie is namelijk aangeklaagd wegens het stelen van bedrijfsgeheimen, meldt Reuters.

De zaak is aangespannen door Keyssa, een bedrijf dat financiële steun krijgt van Tony Fadell, mede-ontwikkelaar van de iPod. Keyssa werkt al sinds 2009 aan een chip voor smartphones om grote hoeveelheden data te verplaatsen, zonder dat je een kabel of wifi-verbinding nodig hebt.

Chip

Probleem is echter dat Essential in zijn telefoon eenzelfde soort chip heeft gebruikt. In dit geval wordt de chip gebruikt om te communiceren met een camera-accessoire die het bedrijf op dezelfde dag onthulde. Hoewel deze chip door een andere fabrikant gemaakt is – namelijk SiBEAM – claimt Keyssa dat er wel degelijk informatie van hen is gestolen door Essential.

De twee bedrijven zouden namelijk tien maanden hebben gesproken over de technologie en de ontwerpen. Maar uiteindelijk werd de relatie tussen de twee bedrijven geëindigd. Essential wist echter wel van de technologie van Keyssa en moest daar een geheimhoudingsverklaring over ondertekenen.

Keyssa zegt nu dus dat die verklaring geschonden is en dat hun ontwerpen en technologieën gestolen zijn. Essential zou onder meer de ontwerpen voor antennes en methodes om de telefoon te testen tijdens de productie gebruikt hebben.

Tegenover Reuters zei Essential nog niet op de hoogte te zijn van de zaak.