EtherscamDB geeft overzicht van Ethereum-oplichters

Door de stijging van de Bitcoin en in het spoor daarvan ook andere cryptocurrencies, neemt het aantal oplichters ook toe. EtherscamDB is een database die bijhoudt welke scammers actief zijn en wat ze precies doen. Dat meldt The Next Web. EtherscamDB is een initiatief van MyEtherWallet, de interface van de Ether portemonnee. De website richt zich alleen op scammers die actief zijn op het Ethereum netwerk.

De interface van de website is supersimpel. Het is een lijst met de namen van alle bij EtherscamDB bekende scammers. In het overzicht is meteen te zien of ze actief zijn en hoe ze je Ether afhandig proberen te maken. Ook kun je meer informatie over de scammer opvragen. Met de EtherscamDB wil MyEtherWallet scamming tegengaan door de oplichters in kaart te brengen en bewustzijn te creëren bij de Ether-bezitters.

Cryptowijsheid

De informatie op EtherscamDB komt vanuit de Ethereum gebruikers zelf. Tot nu toe zijn er al 2.633 scams gemeld sinds het online gaan van de website vorig jaar. De scamming problematiek is zo groot, dat je bij het openen van de MyEtherWallet website door een heel stappenprogramma geloodst wordt. MEW drukt je onder andere op het hart de private sleutels voor jezelf te houden en alleen je public sleutel door te geven bij een betaling.

Screenshot EtherscamDB: details van een Etherscammer

MyEtherWallet is geen bank die fondsen beheert, in het geval van cryptovaluta ben je daar zelf verantwoordelijk voor. MEW wil Ether-bezitters meer ‘cryptowijs’ maken, door allerlei tips te geven om zichzelf beter te beschermen tegen scammers. De goede oude wijsheid “Als het te mooi is om waar te zijn, dan is het dat waarschijnlijk ook,” blijkt ook hier te gelden.