EU investeert drie miljoen in 3D-geprinte ‘smoothfood’ voor verzorgingstehuizen


Veel ouderen kunnen nauwelijks meer genieten van eten doordat ze problemen hebben met kauwen en slikken. De Europese Unie gaat deze mensen te helpen door te investeren in de ontwikkeling van 3D-geprint voedsel – ‘smoothfood’.

Met het project, genaamd Performance, hoopt de EU voort te borduren op het succes van het Duitse bedrijf Biozoon die het smoothfood concept in 2010 ontwikkelde. Inmiddels wordt er in meer dan 1000 Duitse verzorgingstehuizen gebruik van gemaakt.

Voor mensen die problemen hebben met kauwen of slikken is etenstijd vaak geen plezierig moment van de dag. Doordat eten moeilijk is verliezen de ouderen hun eetlust, en ondervoeding is dan ook een veelvoorkomend probleem. Smoothfood is een effectieve oplossing hiervoor: het maakt niet alleen het eten een stuk makkelijker en aangenamer maar is ook nog eens smakelijk en gevarieerd.

Een smoothfood maaltijd bestaat uit de verschillende elementen uit een normale maaltijd die worden gereconstrueerd in een vorm waardoor het eten zowel veilig als makkelijk te kauwen en te slikken is. Het Duitse Biozoon doet dit door het koken, pureren en het persen van voedsel waarna het wordt gemend met een stollingsmiddel. Vervolgens wordt de maaltijd in een vorm gegoten die overeenkomt met het originele gerecht. Performance vertelt:

The look and taste of the end product matches the original food item. But the texture is soft and gel-like. It dissolves easily in the mouth so that it is safe to eat for people with mastication or swallowing problems.

Gebaseerd op Biozoon’s concept is Performance nu bezig met de ontwikkeling van een 3D-print proces dat het voedsel, in combinatie met een stollingsmiddel, laag voor laag een nieuwe vorm kan geven. De Europese Unie heeft bijna drie miljoen euro geïnvesteerd in het project in de hoop de kwaliteit van het leven van ouderen in zorginstellingen te verbeteren. Door de investering moet de concept goedkoper en daarmee aantrekkelijker worden voor verzorgingstehuizen.

Schermafbeelding 2014-04-14 om 10.56.48
Het enige wat je wel af zou kunnen vragen is of het waard is om zoveel geld te investeren in het ‘mooi’ aanleveren van dit geperste en gemixte voedsel. Het is immers een stuk goedkoper om hetzelfde eten te leveren, alleen dan in een minder aantrekkelijker jasje. Maar kijkend naar de afbeeldingen op de site van Biozoon lijken de ‘prints’ opvallend realistisch en mooi gelukt. Ik kan me hierdoor goed voorstellen dat eten voor ouderen hiermee een stuk plezieriger wordt!