EU neemt geen genoegen met uitleg Verenigde Staten over scannen e-mails Yahoo

De Europese Unie neemt geen genoegen met uitleg van de Verenigde Staten over het scannen van e-mails van Yahoo. Dat zegt Věra Jourová, de Eurocommissaris voor Justitie, in een interview met Reuters. In oktober 2016 onthulde Reuters dat Yahoo op verzoek van de Amerikaanse inlichtingendiensten de e-mails van zijn gebruikers scande.

De Europese Commissie vroeg de Verenigde Staten in november om uitleg. Jourová is echter niet tevreden met de reactie. “Het antwoord kwam naar mijn mening relatief laat en was relatief algemeen”, zegt ze tegen Reuters. “Ik zal bij de eerstvolgende mogelijkheid aan Amerika duidelijk maken dat dit niet overeenkomt met hoe wij een goede, snelle en volledige uitwisseling van informatie zien.”

Toch dekte ze de Verenigde Staten ook zelf in. “Ik begrijp dat de Amerikanen als het gaat om nationale veiligheid niet volledig concreet kunnen zijn.” Desondanks verwacht ze meer details over de reden waarom Yahoo werd gevraagd e-mails van klanten te scannen.

Privacy Shield

Reuters schrijft dat de kwestie-Yahoo volgens een EU-functionaris de eerste test is om te kijken hoe het EU-US Privacy Shield in de praktijk werkt. Het Privacy Shield trad afgelopen zomer in werking. Onderdeel van de overeenkomst is dat de Verenigde Staten niet aan massasurveillance van EU-burgers doet. Het scannen van de e-mailberichten vond echter plaats voordat de overeenkomst in werking trad. Ook heeft Yahoo zich niet aangemeld voor het Privacy Shield.

Om ervoor te zorgen dat het Privacy Shield effectief is, wordt de overeenkomst jaarlijks beoordeeld. Eurocommissaris Jourová zegt tegen Reuters dat zij niet bezorgd is over de deal, nu president Donald Trump in het Witte Huis plaatsneemt. “Ik ga ervan uit dat Trump begrijpt wat goed is en wat slecht is voor het bedrijfsleven. Dit is goed voor het bedrijfsleven.”