‘Europa loopt ver voor op het gebied van app-ontwikkeling en robotica’

Volgens Neelie Kroes laat de Europese Unie andere werelddelen ver achter zich als het gaat om de ontwikkeling van apps en robots. De Eurocommissaris lanceert vandaag de nieuwe denktank European Digital Forum, dat beleidsmakers met internetondernemers in contact moet brengen.

Bij grote techbedrijven wordt vaak gedacht aan Silicon Valley of aan Aziatische bedrijven als Samsung. Kroes erkent dat op bepaalde sectoren soms anderen het voortouw nemen, maar benadrukt dat de Europese Unie op het gebied van apps heel erg sterk staat. In een gesprek met nu.nl stelt ze dat “De app-developers […] het allerbelangrijkste (zijn) in Europa. Het is onvoorstelbaar: We laten Azië en de Verenigde Staten ver achter ons.”

In de Europese meerjarenbegroting voor de komende zes jaar is zo’n tachtig miljard euro vrijgemaakt voor onderzoek en innovatie, waarvan zeker één miljard naar digitale technologie zal gaan, aldus Kroes. Voor innovatieve startups zijn daarnaast ook nog andere Europese fondsen beschikbaar.

Naast apps is Europa volgens de eurocommissaris ook leidend in de ontwikkeling van robots. Iets wat je niet zou verwachten aangezien vooral Aziatische landen zoals Japan de een na de andere robot lijken te ontwikkelen.

Onlangs gingen experts op het gebied van robotica en mensenrechten met de Verenigde Naties in debat over de gevaren van robots: ze willen autonome gevechtsrobots voorkomen voordat ze worden ontwikkeld. Kroes erkent dan ook dat er zeker gevaren zitten aan robotica, maar dat is volgens haar “met alles”. Bij alles is aan de orde dat je regels moet hebben waaraan mensen zich moeten houden. Wordt dit niet goed geregeld bij het gebruik van nieuwe technieken, “dan ben je bezig met je verantwoordelijk niet te nemen”, stelt ze.