Europees Hof: Uber moet taxivergunning afnemen

Het Europees Hof heeft besloten dat Uber een vervoersdienst is. Dat betekent dat het bedrijf verplicht taxivergunningen af moet nemen, meldt NU.nl. Het Hof deed de uitspraak in een rechtszaak tussen Spaanse taxichauffeurs en Uber.

De aanklagers stelden dat de taxidienst de wet brak in Spanje, omdat ze chauffeurs zonder taxivergunning de weg op stuurden. Uber zei geen vergunning nodig te hebben, want het bedrijf zou strikt gezien een informatiedienst zijn.

Het Hof stelt echter dat het bedrijf “moet worden beschouwd als onlosmakelijk verbonden met een vervoersdienst”. Het bedrijf moet dus ook op die manier gekwalificeerd worden. Lidstaten moeten het bedrijf dus als vervoersbedrijf behandelen en daarbij wordt een vergunning vaak verplicht.

UberPop

De Spaanse rechter moet zich nu alsnog buigen over de zaak. De conclusie van het Hof legt in bredere zin vast hoe Uber wordt gedefinieerd binnen Europa. Dit heeft met name gevolgen voor diensten als UberPop, waarbij gewone gebruikers anderen mogen vervoeren met de taxi-app. In veel landen is die dienst niet langer actief.