Europees Parlement schaft roamingkosten af en verzekert netneutraliteit

Dinsdag schreven we al over de Connected Continent regeling waar het Europees Parlement vandaag over heeft gestemd. Het Europees Parlement heeft vandaag ingestemd met de telecomhervormingen van Eurocommissaris Neelie Kroes. Dat betekent dat netneutraliteit wordt verzekerd en er een einde komt aan roamingkosten binnen Europa.

Netneutraliteit
In het oorspronkelijke voorstel was nog ruimte voor diensten die voorrang zouden kunnen krijgen op internet. Volgens Kroes zou dat geen effect hebben op de gewone gebruiker maar critici waren het daar niet mee eens. Zij stelden dat dit zou kunnen leiden tot een soort “elite-internet” naast het gewone internet. Alleen bedrijven met genoeg geld zouden daar dan aan mee kunnen nemen ten nadele van kleine bedrijven.

Marietje Schaake, D66-Europarlmentariër, diende daarom een amendement in. Over deze nieuwe versie werd vandaag gestemd en het voorstel is met een kleine meerderheid aangenomen. Nu morgen er nog steeds speciale diensten worden aangeboden maar alleen als deze diensten niet worden aangeboden op het gewone internet. Providers mogen dus geen extra geld vragen voor bestaande diensten. Volgens Hans de Zwart, directeur van Bits of Freedom, is deze winst “heel goed nieuws voor de Nederlandse internetetter.

In Nederland werd netneutraliteit in 2012 al aangenomen als wet. Deze wet wordt nu vervangen door de Europese variant die ongeveer hetzelfde is als de Nederlandse versie. Volgens Judith Merkies, PvdA-Europarlementariër is de Nederlandse neutraliteitswet “een voorbeeld voor Europa” en is de wet “goed voor de kwaliteit van het internet en goed voor de privacy van de gebruikers.

Roaming
Op het moment dat je eigen netwerk niet beschikbaar is dan zal automatisch worden gezocht naar het netwerk van een andere aanbieden; dat heet roaming. Zo kun je gebruik blijven maken van je telefoon maar daar betaal je wel een stuk meer voor. Providers maken afspraken met hun concurrenten over welke kosten daaraan vastzitten en berekenen deze vervolgens door aan jou als klant.

Deze kosten zullen uiterlijk 15 december 2015 worden afgeschaft door de Europese Unie. Dat betekent dat je binnen de Europese Unie nu dezelfde tarieven zult betalen als in je eigen land. Je zult dan dus overal kunnen bellen en gebruik kunnen maken van het mobiele internet zonder bang te zijn voor hoge kosten.

Het voorstel moet alleen nog door de Raad van Ministers worden behandeld voordat het definitief goedgekeurd wordt. De Raad heeft echter in het verleden al aangegeven netneutraliteit te willen beschermen dus de verwachting is dat dit zonder problemen zal gebeuren.