Europees privacyverdrag met Verenigde Staten geschrapt

Grote, Amerikaanse internetbedrijven mogen niet meer zomaar jouw persoonsgegevens bewaren. De overeenkomst die dit tussen Europa en de VS mogelijk maakte, is namelijk door het Europees Hof geschrapt. De Amerikanen zouden volgens het Hof onze gegevens niet voldoende beschermen.

Europa en de Verenigde Staten hadden afspraken gemaakt, waardoor de Amerikanen de data over Europese gebruikers mochten bewaren. Hierdoor mocht Facebook alles over je opslaan op Amerikaanse servers, ook al woon je gewoon in Nederland. Dit verdrag stond bekend als het ‘Safe Harbor’-verdrag.

Ierse Facebook-zaak

De Oostenrijkse Max Schrems spande een rechtszaak aan tegen Facebook: hij wilde dat er in Ierland onderzoek werd gedaan naar Facebook’s privacybeleid. Dit onderzoek was echter onmogelijk, omdat het Safe Harbor-verdrag dit in de weg stond. Data was opgeslagen in de Verenigde Staten, terwijl de onderzoekers in Ierland actief waren.

Er werden documenten van Snowden aangehaald, waaruit blijkt dat Amerikaanse inlichtingendiensten op grote schaal spioneren met behulp van de persoonsgegevens. Dat was uiteindelijk reden om het Safe Harbor-verdrag aan de kaak te stellen.

Nieuw verdrag op komst

Door het verdrag te schrappen, hebben Amerikanen niet zomaar meer toegang tot je Nederlandse persoonsgegevens. Verwacht echter niet dat dit permanent is: de Verenigde Staten en de EU onderhandelen op dit moment over een nieuw verdrag, waarin de privacy van burgers beter wordt gewaarborgd.

Betekent dit ook dat Facebook en andere diensten onze data gaan verwijderen? Dat moet nog blijken. Bedrijven moeten waarschijnlijk op zoek naar een juridisch logische reden om onze data te blijven bewaren.