Europese Commissie: Qualcomm mag Nederlandse chipmaker NXP overnemen

Het Amerikaanse bedrijf Qualcomm mag de Nederlandse chipmaker NXP overnemen. Dat heeft de Europese Commissie zojuist bekendgemaakt. Nadat in oktober 2016 bekend werd dat Qualcomm het Nederlandse bedrijf wilde overnemen, startte de Europese Commissie in juni 2017 een onderzoek.

De Europese Commissie vreesde dat de overname mogelijk zou zorgen voor minder innovatie, minder concurrentie en uiteindelijk hogere prijzen. Qualcomm zou na de overname van NXP bijvoorbeeld de mogelijkheid hebben om bepaalde chips minder goed te laten samenwerken met producten van concurrenten.

Het gaat om Qualcomm-chips waarmee smartphones verbinding kunnen maken met mobiele netwerken en halfgeleiders van NXP die gebruikt worden voor de near-field communication (NFC). Deze technologie wordt onder meer gebruikt voor contactloze betalingen met een smartphone.

Om aan deze zorgen tegemoet te komen, belooft Qualcomm dat zijn chips en de NFC-halfgeleiders van NXP de komende acht jaar net zo goed samen blijven werken met producten van concurrenten als nu het geval is.

Patenten

Zowel Qualcomm als NXP hebben een groot portfolio het gebied van patenten rondom de NFC-technologie. Bij een overname zou dit intellectueel eigendom in bezit komen van één partij. Dit zou de onderhandelingspositie van Qualcomm aanzienlijk vergroten. De Europese Commissie was bang dat het bedrijf daardoor hogere royalty’s zou vragen voor het gebruik van deze patenten.

Daarom stelde Qualcomm voor om bepaalde patenten van NXP niet over te nemen. Het gaat om zogenaamde essentiële patenten. De innovaties uit deze patenten moeten gebruikt worden om te voldoen aan een technische standaard voor de NFC-technologie.

Wel neemt Qualcomm een deel van de patenten van NXP over die niet verplicht zijn om te voldoen aan een technische standaard van de NFC-technologie. Van deze patenten belooft Qualcomm echter om het octrooirecht niet af te dwingen. Ook maakt het bedrijf wereldwijd een royaltyvrije licentie voor deze patenten beschikbaar.

NXP draagt het overige deel van de patenten die niet essentieel zijn voor de NFC-technologie over aan een derde partij. Een voorwaarde om de patenten over te nemen, is dat deze partij drie jaar lang royaltyvrije licenties voor die patenten moet verlenen.