Europese privacywaakhonden gaan wellicht data-uitwisseling met VS verbieden

Begin deze week waarschuwden ’s werelds grootste ondernemersorganisaties nog dat er snel een akkoord moest komen tussen de Verenigde Staten en Europa omtrent de opslag van persoonsdata. Nu meldt Reuters dat diverse Europese privacywaakhonden overwegen om de data-uitwisseling tussen de EU en de VS in te perken of stop te zetten.

De privacywaakhonden komen 2 februari bijeen om te bespreken wat zij precies gaan doen. De VS en de EU moeten voor het einde van januari een nieuw verdrag op tafel hebben liggen, zodat persoonsgegevens van Europeanen weer in de VS opgeslagen mag worden. Het verdrag dat hiervoor gold, werd vorig jaar door een rechter als niet wettelijk verklaard.

Omdat op dit moment hier geen regels voor zijn gebruiken bedrijven als Facebook andere juridische middelen, zoals overeenkomsten met gebruikers. Echter hebben de privacywaakhonden de autoriteit om daar een einde aan te maken als zij dat 2 februari beslissen.

Het is onbekend of beide landen op tijd een nieuwe overeenkomst gaan afsluiten. Recent liet iemand, die zegt betrokken te zijn bij de onderhandelingen, weten dat het onwaarschijnlijk is dat er een nieuw verdrag is voor het einde van januari. Ook omdat de VS noodzakelijke wetten uitgesteld heeft.