Samsung en Cisco plannen Europese proef met 5G deze zomer

Samsung, Cisco en Orange willen een maand lang 5G wifi testen in Roemenië. De proef staat gepland voor deze zomer. Dat meldt ZDnet.

De proef is de eerste test van samenwerkende telecombedrijven met 5G in Europa. De bedrijven willen laten zien hoe de nieuwe standaard de bestaande glasvezelnetwerken kan aanvullen. Ook willen ze ervoor zorgen dat de hardware van verschillende producenten kan aansluiten op het netwerk, zodat 5G sneller kan groeien.

Super Bowl

Samsung is al een tijdje bezig met het testen van 5G. Zo deed het techbedrijf vorig jaar een proef in een Japanse hogesnelheidstrein met de lokale aanbieder KDDI. Eerder deze maand stelde Samsung een prototype 5G tablet beschikbaar aan Verizon voor een test.

De Amerikaanse telecomaanbieder Verizon zette tijdens de Super Bowl afgelopen zondag een tijdelijk geheim 5G netwerk op. Via de 5G verbinding konden gasten beelden in hoge resolutie bekijken van directe herhalingen tijdens de wedstrijd.

Ten opzichte van 4G belooft 5G veel sterker te worden. De ontwikkeling van de nieuwe standaard is belangrijk, omdat meer apparaten sneller internet nodig zullen hebben, zoals zelfrijdende auto’s. In september vorig jaar plaatste T-Mobile de eerste 5G antenne op het Leidseplein in Amsterdam. T-Mobile verwacht in 2020 via 5G aan te kunnen bieden.