Europese toezichthouder uit kritiek op plan vingerafdruk in ID-kaart

ID-kaart, paspoort

De Europese Commissie heeft in april een voorstel gedaan om ID-kaarten verplicht van biometrische gegevens te voorzien. De Europese toezichthouder voor gegevensbescherming, Giovanni Buttarelli, is daar echter kritisch over. Dat meldt NU.nl.

In het voorstel staat dat identiteitskaarten verplicht twee vingerafdrukscans en een gezichtsscan moeten krijgen. Daardoor moet de ID-kaart zowel juridisch als praktisch gezien meer op het paspoort gaan lijken.

Twijfels

De Europese toezichthouder heeft echter twijfels over de toegevoegde waarde van deze biometrische gegevens. Het document kan – in tegenstelling tot paspoorten – immers alleen gebruikt worden om vrij in de Schengenzone te reizen. Het document wordt echter niet routinematig gecontroleerd als je door dit gebied reist.

Bovendien gebruiken we de ID-kaart vooral voor andere doeleinden dan reizen. Denk bijvoorbeeld aan communicatie met de overheid, banken en luchtvaartmaatschappijen. Het verwerken van biometrische data in ID-kaarten is volgens de toezichthouder dan ook in strijd met het “fundamentele recht op privacy en de bescherming van persoonlijke gegevens.”

Nederlandse ID-kaart

Op dit moment is er geen standaard in Europa voor het uitgeven van ID-kaarten, wat betekent dat landen zelf mogen bepalen welke eisen zij stellen. In Nederland worden er geen identiteitskaarten met vingerafdrukscans uitgegeven. Wel staat er een pasfoto op als biometrisch gegeven.

Op het paspoort staan sinds 2009 als gevolg van Europese regels wel twee vingerafdrukken. In de praktijk worden die echter vrijwel nooit gecontroleerd.