Europese Volvo-auto’s gaan elkaar waarschuwen voor gladde wegen

Volvo XC40 waarschuwing

Auto’s van Volvo in Europa gaan elkaar waarschuwen voor gladde wegen en het gebruik van waarschuwingslichten door andere bestuurders. Dat meldt de autofabrikant op zijn website. De technologie werd in 2016 al beschikbaar in de 90 Series-auto’s in Zweden en Noorwegen, maar komt nu naar de rest van Europa.

De technologie laat Volvo-auto’s met elkaar praten en andere bestuurders waarschuwen voor gladde wegen en gevaren. Dit alles gaat via een cloud-gebaseerd netwerk.

Volgens veiligheidsonderzoek van Volvo wordt de kans op ongelukken veel kleiner als je je snelheid aanpast op de huidige verkeerssituatie. De autofabrikant stelt dat als je op tijd op de hoogte gesteld wordt van gevaren en je de kans krijgt om je ruimschoots op tijd aan te passen, dit beter rijgedrag kan veroorzaken en de verkeersveiligheid kan vergroten.

Functies

Specifiek gaat het om twee functies: Hazard Light Alert en Slippery Road Alert. De Hazard Light Alert stuurt een signaal naar alle Volvo-auto’s in de buurt die verbonden zijn met de cloud-dienst, waarmee bestuurders gewaarschuwd worden om potentiële ongelukken te voorkomen. Dit kan vooral handig zijn bij bochten waarin je weinig kunt zien.

De Slipper Road Alert moet je beter op de hoogte stellen van de huidige wegomstandigheden en de omstandigheden op de weg voor je. Dat gebeurt door informatie over het wegoppervlak te verzamelen van auto’s verderop op de weg, en aankomende bestuurders te waarschuwen over een glad gedeelte.

De High Light Alert en Slippery Road Alert worden standaard meegeleverd in alle nieuwe 2020-modellen. Geselecteerde oudere modellen kunnen de functies ook krijgen.