Topman ASML suggereert dat Samsung achter spionage zit

ASML

Volgens ASML-topman Peter Wennink zit niet de Chinese overheid achter de spionage bij het bedrijf. In een interview met de NOS suggereert hij dat juist Samsung de schuldige partij is. Vorige week werd bekend dat de Nederlandse chipmachinemaker het slachtoffer was geworden van datadiefstal.

Vorige week werd duidelijk dat er bedrijfsgegevens gestolen waren bij ASML. Voormalige werknemers stalen in een vestiging in San Jose in Amerika broncodes, software, prijsstrategieën en geheime gebruikershandleidingen van het bedrijf. Het Financieele Dagblad stelde op basis van eigen onderzoek dat concurrent XTAL hier achter zat.

XTAL zou de kennis gebruikt hebben om grote klanten weg te kapen bij ASML, waaronder Samsung. XTAL werd hier zelfs voor aangeklaagd en werd eind vorig jaar veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding van 223 miljoen dollar aan het Nederlandse bedrijf.

XTAL zou banden hebben met het Chinese ministerie van Wetenschap en Technologie. Het bedrijf zou ook staatssteun krijgen voor een project waarmee China een stevigere positie op de chipmarkt krijgt. ASML heeft vanaf het begin echter ontkend dat de diefstal Chinese spionage zou zijn.

Onderzoek

Na het nieuws over de diefstal huurde ASML een bedrijf in om uit te zoeken wie er achter zat. Dat zou dus XTAL zijn, dat zowel Chinese als Koreaanse geldschieters had. Wennink vroeg zich daarbij af “waar de lijnen naartoe lopen”. De spionnen blijken geboren en getogen in China, maar het onderzoek geeft geen bewijs voor Chinese staatsspionage.

Wel zijn er volgens de topman aanwijzingen gevonden dat de gestolen producten “gebruikt zijn voor het leveren van diensten aan onze grootste Koreaanse klant”. Daarmee doelt Wennink waarschijnlijk op Samsung, stelt de NOS. De smartphonefabrikant zou spionnen enthousiast hebben gemaakt om de software te stelen en vervolgens een eigen bedrijf te starten.

Dat bedrijf zou moeten gaan concurreren met ASML. Met de gestolen software moesten de spionnen chipmachines instellen voor een optimale productie van elektronische chips. Samsung werd in 2016 voor 30 procent aandeelhouder van XTAL, en zoals gezegd werd het toen een klant van dat bedrijf.

Reactie Samsung

Samsung stelt in een reactie dat “het beschermen en respecteren van intellectuele eigendomsrechten van anderen een topprioriteit” is. “We zijn zeer teleurgesteld over de berichten in de media waarin is verondersteld of zelfs gesuggereerd dat Samsung betrokken is bij enige kwaadwilligheid tegen ASML, wat niet waar is.”

Het bedrijf stelt verder dat het voorzorgsmaatregelen heeft getroffen om zich met het ontwikkelingscontract met XTAL aan alle wet- en regelgeving te houden. Zo heeft het bedrijf een clausule opgesteld waarin het illegale gebruik van intellectueel eigendom van derden verboden wordt. “Alle producten die het resultaat zijn van onze samenwerking met XTAL interfereren niet met het intellectueel eigendom van ASML.”

“Daarnaast willen we graag benadrukken dat, in tegenstelling tot berichten in de media, onze samenwerking met ASML altijd goed is gebleven en geen onderbreking heeft gekend.”