Experimentele camera maakt 3D-beelden in het donker

De eerste regel om een goede foto te maken, is dat je goed licht nodig hebt. Een nieuw onderzoek van MIT laat zien dat het ook anders kan. Met een experimentele camera is het mogelijk om foto’s te maken een ruimtes bijna helemaal donker zijn. Deze camera maakt niet alleen foto’s, maar kan hier ook nog eens een 3D-beeld van maken!

Deze camera stuurt een laserpuls naar een object en vangt de straal die terugkomt op. De camera registreert vervolgens individuele fotons (lichtdeeltjes). Een wiskundig algoritme berekent op basis van de locatie van de verschillende losse fotons, de relatie tussen deze lichtdeeltjes. Door deze relaties te bereken, kan vervolgens een compleet beeld geconstrueerd worden. Iedere pixel in bovenstaande afbeelding komt overeen met één foton.

Met de laserpuls maakt het ook mogelijk om 3D-beelden te maken. Hoe sneller een puls terugkomt, hoe dichterbij het object is. Door dit voor het hele object te doen, ontstaat een 3D-beeld. Gebruik maken van een laser betekent ook dat de foto’s zwart-wit zullen zijn. Laserstralen bestaan namelijk maar uit één golflengte en kunnen dus maar één kleur registreren.

Bij de ontwikkeling van deze camera hebben de onderzoekers gebruik gemaakt van producten die gewoon in de winkel te krijgen zijn. De foton-detector waarmee de lichtdeeltjes worden opgevangen zijn overal verkrijgbaar.

Ondanks deze algemene apparatuur heeft deze camera maar één honderdste van de hoeveelheid licht nodig die eerder vereist was voor het maken van foto’s met een laser. Dit maakt deze technologie uitermate geschikt voor gebruik in het leger, waarbij het soms nodig is om foto’s in het donker te maken.

De resultaten van het onderzoek zijn gepresenteerd in het wetenschappelijk tijdschrift Nature.