Facebook gaat je 360-gradenvideo’s automatisch stabiliseren

Er is weinig vervelender dan een trillerige video. Je wordt bijna zeeziek als je er naar kijkt. En dat geldt helemaal voor VR-camera’s en 360-graden camera’s. Helaas is het niet altijd te voorkomen, maar Facebook belooft deze schuddende beelden tot het verleden te laten behoren.

De huidige 360-gradencamera’s lenen zich prima voor prachtige video’s van je fietstrip of wandelroute. Helaas zijn deze beelden vaak alles behalve stabiel, wat natuurlijk zonde is. Facebook is echter bezig met een algoritme om de 360-gradenbeelden te stabiliseren. Hierbij mixen ze 2D-bewegingsmodellen, die ook voor de stabilisatie van normale video’s wordt gebruikt, met 3D-reconstructie. Op die manier moeten de ongewenste effecten verminderd worden.

Volgens Facebook is het algoritme een stuk nauwkeuriger dankzij de 3D-elementen, maar sneller en robuuster dankzij het gebruik van de 2D-technieken. Je bent dankzij deze technologie minder tijd kwijt aan het stabiliseren van je video, dan aan het afspelen ervan, maar toch zou het resultaat erg goed zijn. Daarnaast kun je de bestandsgrootte van de video tot 20 procent verkleinen zonder kwaliteitsverlies.

Het algoritme is overigens nog niet klaar, Facebook is het nu aan het testen. Maar als het zover is komt de technologie automatisch beschikbaar voor iedereen die 360-gradenvideo’s uploadt.