‘iPhone 6s op nieuwe manier te bedienen dankzij Force Touch’

De aankondiging van de iPhone 6s laat vermoedelijk nog een paar weken op zich wachten, maar het is nu al grotendeels duidelijk hoe het nieuwe toestel van Apple eruit gaat zien. De belangrijkste vernieuwing? Force Touch.

Het is al een tijdje duidelijk dat de iPhone 6s en de iPhone 6s Plus voorzien worden van Force Touch. Apple rustte eerder namelijk de Apple Watch al uit met een drukgevoelig scherm en integreerde de techniek ook al in zijn touchpads voor de Macbook-lijn. Het principe is heel simpel: je drukt wat harder dan normaal op je display, zodat je iDevice begrijpt dat je gebruik wilt maken van Force Touch. Vervolgens krijg je een aantal mogelijkheden te zien, die per app verschillen. Denk aan het maken van een afspraak in de agenda-app of het verwijderen van een e-mail.

Dit werkt erg goed op de Apple Watch, omdat je op de smartwatch natuurlijk niet over allerlei knoppen beschikt en ook niet de schermruimte hebt om een virtuele knop toe te voegen. Maar hoe nuttig is Force Touch op een iPhone? 9to5Mac vernam van een aantal anonieme bronnen hoe Apple de techniek wil toepassen, dus we kunnen alvast een tipje van de sluier oplichten. Een deel van de functies kennen we al van de Macbook. Zo krijg je een preview van een website te zien als je op een link drukt en kun je direct beginnen met navigeren door in de Kaarten-app hard op de gewenste locatie te drukken.

Verder zou Apple ook allerlei handige snelkoppelingen willen toevoegen aan de iconen van de apps op je homescherm. Druk je bijvoorbeeld hard op de Telefoon-applicatie, dan opent je iPhone automatisch je voicemail-scherm. Het is nog niet duidelijk of je deze snelkoppelingen zelf kunt wijzigen of het moet doen met de instellingen van Apple, maar het zal je in veel gevallen hoe dan ook tijd gaan schelen.