Facebook blokkeerde 115 nep-accounts in aanloop naar Amerikaanse verkiezingen

Facebook

In de Verenigde Staten wordt vandaag gestemd voor het Congres. En net als bij de vorige verkiezingen, wordt er ook nu weer geprobeerd stemmers te beïnvloeden via sociale media. Dit gaat onder meer via Facebook. Het platform zegt namelijk 115 nepaccounts te hebben verwijderd.

De politie nam afgelopen zondag contact met het sociale medium op over online activiteit die recentelijk ontdekt werd, en mogelijk gelinkt is aan andere landen. Het bedrijf zegt tot nu toe 30 Facebook-accounts en 85 Instagram-accounts te hebben ontdekt die mogelijk nep zijn.

De accounts zijn geblokkeerd en worden nu verder onderzocht. Volgens het platform zijn vrijwel alle pagina’s die geassocieerd zijn met de accounts in het Frans of Russisch geschreven. De Instagram-accounts zijn vooral in het Engels geschreven. Een aantal daarvan richtte zich op beroemdheden, andere op politieke debatten.

Twitter

Gisteren werd bekend dat ook Twitter accounts heeft verwijderd in aanloop naar de verkiezingen. Daar ging het om 10.000 bots die zich voordeden als Democraten, in de hoop mensen te ontmoedigen om te gaan stemmen.

“We hebben een aantal accounts verwijderd die probeerden nepnieuws automatisch te verspreiden, wat tegen ons beleid in gaat. We hebben dit snel en vanaf de bron stopgezet”, aldus het sociale medium.

Foto: Shutterstock.com