MIT bedenkt krachtige laser om aliens te laten weten dat wij er zijn

MIT-laser-aliens

Als er intelligent leven bestaat op andere planeten dan de aarde, hoe kun je dan aan hen laten weten dat wij er ook zijn? MIT-onderzoeker James Clark denkt een oplossing te hebben gevonden: een krachtige laser die we de ruimte insturen, om aandacht te trekken van afstanden van 20.000 lichtjaren weg. Dat meldt MIT News.

Clark suggereert dat een laser met 1 tot 2 megawatt die door een gigantische 30 tot 45 meter telescoop gericht wordt op de ruimte, een infrarode straal kan versturen die sterk genoeg is om op te vallen naast de energie van de zon. Astronomen van buitenaardse wezens zouden het signaal op moeten kunnen pikken, zeker als ze in de buurt wonen.

Bericht versturen

Mocht het signaal inderdaad opgemerkt worden door een zonnestelsel in de buurt, dan kan de laser ook nog gebruikt worden om een kort bericht te sturen op een vergelijkbare manier als met morse-code.

“Als we een succesvolle ontmoeting kunnen krijgen en beginnen te communiceren, zouden we een bericht kunnen sturen met een data-rate van ongeveer een paar honderd bits per seconde. Dat bericht zou er in een paar jaar aankomen”, aldus Clarke. Hij stelt dat de laser bovendien te realiseren is met een combinatie van technologieën die al bestaan of snel ontwikkeld kunnen worden.

“Dit zou een uitdagend project zijn, maar niet onmogelijk. De soorten lasers en telescopen die nu worden gemaakt, kunnen een te detecteren signaal produceren, zodat een astronoom een blik op onze ster kan werpen en onmiddelijk iets ongewoons kan herkennen. Ik weet niet of ze als eerste denken aan intelligente wezens, maar het zou zeker aandacht trekken.”

Overigens is niet bekend of MIT ook echt iets met het idee wil doen. Of de laser er ooit komt, is dus nog maar de vraag.

Foto: MIT News