Facebook biedt ontwikkelaars stilletjes toegang tot chatbots

Facebook ontwikkelt met M al een chatbot die je allerlei vragen kunt stellen in Messenger, maar daar zal het niet bij blijven. Het sociale netwerk heeft een select aantal ontwikkelaars toegang gegeven tot een speciale chat-SDK, waarmee ze hun eigen bots voor Facebook Messenger kunnen bouwen.

Gebruikers kunnen met zo’n bot praten zoals ze met iedere andere Facebook-gebruiker zouden chatten. Met behulp van specifieke commando’s kan de bot de juiste informatie tonen. Een chatbot zou bijvoorbeeld met /gif bijvoorbeeld een willekeurig, geanimeerd plaatje kunnen opzoeken, maar je kunt natuurlijk ook veel complexere toepassingen verzinnen.

Volgens bronnen van TechCrunch kan de SDK worden gebruikt voor bots die helpen met bijvoorbeeld webwinkelen en het boeken van reizen. De botondersteuning is nog niet publiekelijk bekendgemaakt. In plaats daarvan heeft Facebook stilletjes een aantal ontwikkelaars bij het project betrokken.

Daarmee gaat Facebook Messenger de directe concurrentie aan met Telegram, waarin al langer ondersteuning voor bots aanwezig is. De Telegram-bots worden op het moment al op een aantal creatieve manieren gebruikt. Zo is er bijvoorbeeld een chatbot die toegang biedt tot Teletekst. Een ook Aziatische apps hebben dit soort mogelijkheden.

Wanneer de chatbots van Facebook voor iedereen beschikbaar zijn, moet nog blijken. We vermoeden dat het niet lang zal duren: Facebook heeft immers al ontwikkelaars toegang gegeven tot de SDK, wat betekent dat de achterliggende systemen al klaar zijn voor gebruik.