Voormalig NSA-baas: ‘Britse spionagewet is die van een totalitair regime’

Britse inlichtendiensten kunnen in de toekomst waarschijnlijk op grote schaal inwoners afluisteren dankzij geplande spionagewetten. Dat kan grote gevolgen hebben, vertelt voormalig NSA-medewerker en klokkenluider William Binney aan Wired. Hij noemt de nieuwe wetten ’totalitair’ en hij vreest dat ze zelfs mensenlevens op het spel gaan zetten.

De Britse spionagewet biedt volgens Binney het slechtste van twee werelden. Ten eerste is het idee erachter niet bepaald fijn: de overheid zou informatie over al zijn burgers mogen verzamelen, wat volgens Binney indruist tegen de grondvesten van een democratie:

Het achteraf analyseren van wie dan ook, op welk moment je maar wil, is prima mogelijk door massaal data in te zamelen. Dat is alleen niet waar een democratie op is gebaseerd. Dat is wat totalitaire staten doen.

Het massaal verzamelen van informatie staat daarnaast het succes van een goede analyse en wetshandhaving in de weg. Een systeem genaamd Black Hole, waarbij data van alle websitebezoekers wereldwijd worden verzameld, zou alleen voor ruis zorgen. En door slecht te functioneren, zouden er levens op het spel staan bij belangrijke spionagemissies.

Binney stelt dat het veel effectiever is om gericht te spioneren, zodat inlichtingendiensten niet verdrinken in onnodige informatie. Op basis van eerdere criminele zaken zou het goed mogelijk zijn om nieuwe criminelen op te sporen.