Verkoopprijs van Oculus Rift in Nederland bekend

Oculus Rift

Begin deze week maakte Oculus Rift bekend dat de pre-orders vandaag om 17:00 uur Nederlandse tijd geopend zouden worden. Verrassend genoeg wist toen nog niemand wat de VR-bril precies zou gaan kosten. Nu de pre-orders zijn begonnen weten we dat de consumentenversie van het product in Nederland 699 euro gaat kosten. De eerste Rifts worden in maart geleverd. Op dit moment is de online shop slecht bereikbaar door een overvloed aan interesse.

De eerste versie van de Oculus Rift werd een regelrecht crowdfundingsucces: de bril haalde ontzettend veel geld op en ontwikkelaars waren enorm enthousiast over virtual reality. Facebook kocht het bedrijf over en dit jaar verschijnen alle grote spelers in de VR-markt met een eigen bril. Vooralsnog lijkt de Oculus Rift één van de eerste dedicated VR-brillen te worden waarmee consumenten mee aan de slag kunnen.

De bijhorende nieuwe controllers van Oculus, de Touch-controllers, worden overigens niet meegeleverd. Consumenten die de Oculus vooruitbestellen krijgen ook de kans om de Touch-controllers te bestellen. Als je als eerste in de rij staat om de Rift te bestellen kun je ook als eerste de Touch-controllers bestellen. Dat meldde Oculus-oprichter Palmer Luckey gisteren via Twitter:

Beide pre-orders zijn zonder kosten, je betaalt pas wanneer de producten verstuurd worden. Op dit moment is nog niet bekend wanneer de eerste exemplaren precies uit worden geleverd. Gisteren werd overigens ook bekend dat de steuners van de eerste crowdfundingcampagne de nieuwste versie gratis ontvangen.

De VR-bril wordt overigens met twee games geleverd: EVE: Valkyrie en Lucky’s Tale. Het eerstgenoemde spel draait om het bouwen van je eigen ruimteschip en het uitschakelen van vijandige schepen. Een game die erg geschikt is voor een VR-ervaring, aangezien de cockpit goed als referentiekader dient en dat je daarom geen snelle bewegingen hoeft de maken met je hoofd.

Het tweede spel is een platformgame die zich het best laat vergelijken met Mario 64. Je moet met het personage allerlei objecten verzamelen en opdrachten uitvoeren in een kleurrijke wereld.

Vorig jaar schreef ik een overzichtsartikel over welke VR-brillen de moeite waard zijn om in de gaten te houden.