Facebook geeft 10-jarige 10.000 dollar voor vinden Instagram-bug

Het gebeurt wel vaker bij techbedrijven: meldt iemand een grote bug of kwetsbaarheid in een dienst? Dan krijgt de melder een aanzienlijk geldbedrag als beloning. Wat dat betreft was het laatst business as usual bij Facebook, toen ze 10.000 dollar overmaakten aan iemand die een bug in Instagram had ontdekt. Eén klein verschil: de melder van dit probleem is een 10-jarig jochie uit Helsinki, aldus Iltalehti.

De jonge Jani is nog niet oud genoeg om een account op Facebook te openen, maar is kennelijk genoeg thuis in de code van het bedrijf om kwetsbaarheden te vinden. De bug die hij meldde stelde iedereen in staat om andermans reacties te verwijderen op Instagram. Een vrij ernstig probleem voor een sociaal netwerk, dat dankzij Jani kon worden aangepakt.

Jani deed melding van de bug in een e-mail aan Facebook, waarna het probleem afgelopen februari werd opgelost. In maart ontving de jongen zijn 10.000 dollar. Dat vinden wij als volwassenen al flink wat geld – moet je nagaan hoe fors het bedrag voor de 10-jarige is.

Wat hij er mee gaat doen? Jani wil een nieuwe fiets, voetbalkleren en nieuwe computers kopen voor zijn broers. Met de melding in Jani overigens de jongste bug-ontdekker van Facebook. Eerder was dat nog een 13-jarige jongen.