Facebook geeft zijn platform een make-over met lichtere kleuren

Facebook-make-over

Facebook heeft tijdens zijn F8-conferentie aangekondigd het platform een make-over te geven, schrijft The Verge. De nieuwe versie van het sociale medium is lichter en legt de nadruk op evenementen en groepen. Het nieuwe ontwerp voor de mobiele app wordt per direct uitgerold naar Android en iOS. De desktop-versie wordt in de komende maanden gewijzigd.

De grootste wijziging die we zien is dat er een nieuw tabblad is voor groepen, die in de middelste rij van het nieuw ontworpen menu zit. Klik je er op, dat krijg je een gepersonaliseerde feed van updates uit de verschillende groepen waar je in zit, evenals aanbevelingen voor nieuwe groepen waar je op basis van je interesses mogelijk lid van wil worden.

Facebook wil sowieso meer nadruk gaan leggen op groepen, waar Meet New Friends ook in geïntegreerd wordt. Daarom gaat het groepen in Marketplace en Watch promoten, en specifieke tools ontwikkelen voor verschillende soorten groepen. Denk aan opties om vacatures te plaatsen en koop-knoppen. Met het nieuwe ontwerp moet je bovendien berichten in een groep plaatsen vanuit de News Feed, alsof je dit op je eigen profiel doet.

Zoals gezegd moet de nadruk ook meer op evenementen komen te liggen. Daarbij wil Facebook je helpen om dingen te vinden in je buurt om te doen. Er komt een nieuw evenementen-tabblad naast die voor groepen, met daarin een kaart om te zien waar evenementen waar je interesse in hebt plaatsvinden. Ook wordt het eenvoudiger om nieuwe evenementen te vinden.

Daten en vrienden

Facebook heeft natuurlijk ook wat nieuwe functies toegevoegd, weet The Verge. Eén daarvan is ‘Secret Crush’, waarmee je interesse in maximaal negen vrienden kunt tonen. Heeft diegene Dating aan staan en vindt diegene jou ook leuk, dan krijgen jullie een notificatie. De functie is beschikbaar in de mobiele app voor gebruikers van achttien jaar en ouder. De functie is gratis.

Facebook Secret Crush

Ook nieuw is de functie Meet New Friends, die in de gehele app terecht komt. Daarmee moet je contact kunnen leggen met vreemden die dezelfde interesses hebben of waar je verbindingen mee hebt in het echt. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om mensen die voor dezelfde baas werken of naar dezelfde school gingen.

Tot slot heeft Facebook aangekondigd om Messenger als aparte app naar desktop te brengen, schrijft The Verge. Deze versie krijgt audiobellen, videobellen in groepen en andere functies die we uit de mobiele variant kennen. De apps komen later dit jaar naar desktop. En in de mobiele variant krijgen we nu end-to-end-encryptie.

Privacy

De aankondigingen komen nadat Facebook ruim anderhalf jaar in de schijnwerper staat wegens meerdere schandalen. CEO Mark Zuckerberg kondigde om die reden vorige maand aan dat het platform zich meer op privacy gaat richten. Als onderdeel daarvan moeten de drie grote apps – Facebook, Instagram en WhatsApp – samengebracht worden.

Een ander onderdeel van dat proces is vaststellen waarom mensen de algemene Facebook-app in de toekomst willen gebruiken, en die mensen meer bieden terwijl het bedrijf de News Feed achter zich laat. De make-over die nu is aangekondigd draagt daar duidelijk aan bij.