‘Facebook haalt VPN-app uit App Store na kritiek van Apple over privacy’

Facebook

Facebook heeft zijn VPN-app Onavo Protect uit de App Store verwijderd. Reden is dat Apple het sociale netwerk waarschuwde dat de app zijn strengere privacy-regels schondt. Dat meldt The Wall Street Journal. Die regels, die in juni van kracht werden, limiteren hoe en waarom software data mag verzamelen.

Onavo Protect verzameld en analyseert activiteiten van gebruikers buiten de app. Dat zou tegen de regels in gaan, stelt een bron van de Amerikaanse krant. Daarnaast schondt het een clausule in de overeenkomst, waarin apps verboden worden om de verzamelde de data te gebruiken voor ongerelateerde doeleinden of advertenties.

Apple heeft de waarschuwing niet bevestigd, maar zei in een verklaring wel dat apps geen data mogen verzamelen over de lijst van geïnstalleerde apps met analytics en marketing als doeleinde. Daarnaast moeten apps duidelijk vertellen welke data ze verzamelen en hoe ze dit gebruiken.

Vrijwillig verwijderd

Facebook zou de app vrijwillig hebben verwijderd nadat Apple dit in een vergadering op 16 augustus suggereerde, aldus de bron. Op 22 augustus moest Onavo verdwijnen uit de App Store en de app is inderdaad niet meer te vinden. Mocht je de app al geïnstalleerd hebben, dan werkt deze nog wel. Er verschijnen echter geen updates meer.