Facebook komt met origineel concept: Foto’s en video’s na 24 uur verdwijnen

Facebook Messenger Day

Ik zal maar meteen met de deur in huis vallen: ik word een beetje cynisch van het feit dat Facebook werkelijk overal het Snapchat Stories-idee in verwerkt. Om de simpele reden dat niemand in vier verschillende apps Stories gaat bijhouden. En omdat de kracht van sociale apps juist altijd was dat ze elkaar aanvullen, dat ze niet allemaal hetzelfde doel dienen.

Anyway: Facebook Messenger heeft na een testperiode van enkele maanden zojuist Messenger Day geïntroduceerd. Met deze functie kun je gedurende de dag een verslag maken van je dag in de vorm van foto’s en video’s. En deze foto’s en video’s kun je verrijken met stickers, filters en maskers. Snapchat Stories dus. Of Instagram Stories. Of WhatsApp Status (ken jij iemand die dat actief gebruikt?!). Maar dan dus in Messenger.

Verschillen

Je ziet de updates die mensen aan hun dag hebben toegevoegd bovenaan het startscherm. In plaats van ronde bolletjes, zie je rechthoekige blokjes naast elkaar staan. Klik erop en je kijkt naar de dag van de persoon in kwestie. De updates verdwijnen vanzelf na 24 uur.

Facebook Messenger Day heeft een aantal functies die bijvoorbeeld Snapchat niet heeft. Zo kun je foto’s en video’s die je deelt in een chatgesprek achteraf toevoegen aan je dag. Ook kun je bij het toevoegen van een item aan je dag bepaalde mensen uitsluiten waardoor zij het niet zien. Heb je je baas op Facebook, dan kun je bijvoorbeeld je partypics onzichtbaar maken voor je baas. Of je kunt zorgen dat je ex niet weet dat je een nieuwe date hebt.

Deze kleine verschillen zijn denk ik voor veel mensen geen reden om weg te gaan bij Instagram of Snapchat. De kans is dus groot dat het geen daverend succes wordt. Aan de andere kant: Facebook testte Messenger Day redelijk uitgebreid in onder meer Polen. Daar was het blijkbaar een succes, anders was de functionaliteit nooit wereldwijd beschikbaar geworden.

Messenger Day wordt vanaf vandaag uitgerold. Hoe lang die uitrol gaat duren is onbekend, maar de functie verschijnt binnenkort vanzelf in Messenger als je de laatste versie hebt geïnstalleerd.

Facebook Messenger Day

Facebook Messenger Day

Facebook Messenger Day